Stockholms Hamnar slår containerrekord

Containerterminalen i Frihamnen

Rekordmånga containrar transporteras till containerterminalen i Frihamnen. Aldrig tidigare har så många containrar transporterats sjövägen direkt till den starkast växande storstadsregionen i Europa och Sveriges största konsumtionsmarknad.

I början av december 2016 slog Stockholms Hamnar det tidigare rekordet i Frihamnen på drygt 51 000 containrar*. Antalet hanterade containrar 2016 kommer att bli cirka 54 000.

– Det är mycket positivt att antalet containrar ökar i Frihamnen eftersom vi samtidigt bygger en ny godshamn som framöver ska täcka en stor del av varuförsörjningen i den snabbt växande Stockholmsregionen, säger Henrik Widerståhl, vice vd och marknadschef Stockholms Hamnar.

Containerterminalen i Frihamnen är en effektiv terminal i hjärtat av Sveriges största konsumtionsmarknad med en tredjedel av Sveriges befolkning. Världens näst största containerrederi MSC trafikerar terminalen. Andra rederier som trafikerar containerterminalen är Team Lines, TransAtlantic Container och Unifeeder.

Stockholms Hamnar bygger en ny hamn söder om Stockholm, Stockholm Norvik Hamn, som beräknas öppna under 2020 med ett djupgående på 16,5 m (Östersjömax). Genom Stockholm Norvik Hamn blir det möjligt att frakta gods så nära landets största konsumtionsområde som möjligt sjövägen. Det ger stora miljövinster samtidigt som det avlastar landets redan idag hårt belastade väg- och järnvägsnät.

*1 TEU (Twenty foot equivalent unit) motsvarar en 20-fots container.

Film

Länk till film Containerterminal Frihamnen i Stockholm (med liten trött tomte och ljud)
Länk till film Containerterminal Frihamnen i Stockholm

Bild

Länk till bild på flickr