Stefan Hansson inspireras av de goda resultaten

Stefan Hansson på bryggan i Hammarby Sjöstad

Som 14-åring räddade han en nedläggningshotad fritidsgård och fick blodad tand för politiken. Nu är Stefan Hansson styrelseordförande i Stockholms Hamnar.

För drygt ett år sedan tog Stefan Hansson (S) över den politiska ledningen för Stockholms Hamnar. Sannolikt är han den förste före detta bilmekanikern som blivit styrelseordförande i det av Stockholms stad helägda bolaget. Redan 2007 tog han plats i Stockholms Hamnars styrelse som ledamot och sedan dess har agendan varit fulltecknad av stora och viktiga frågor, till exempel ombyggnationerna av Värtahamnen och Kapellskärs hamn, processen med den nya godshamnen Stockholm Norvik Hamn och stadens nya kajstrategi.

– Det är en spännande och omvälvande tid för Stockholms Hamnar och det känns väldigt bra att flera av jätteprojekten närmar sig mål och att Stockholm Norvik Hamn kan börja byggas. För mig som styrelseordförande är det också väldigt inspirerande att bolaget gör så bra ifrån sig. Vi slår ju ständigt nya rekord när det gäller antal kryssningspassagerare och godsvolymer, säger Stefan Hansson.

Styr i samförstånd

Han upplever att det politiska klimatet i bolagets styrelse präglas av samförstånd. Inför varje styrelsemöte går han och vice ordföranden Jonas Nilsson (M) igenom alla ärenden för att stämma av var de olika politiska partierna står.

– Jonas och jag har olika politiska värdegrunder men när det gäller hamnfrågorna är vi väldigt ofta överens. Självklart ska det vara högt i tak och komplicerade frågor förtjänar att belysas från olika perspektiv, men för stabilitetens och kontinuitetens skull är det en stor styrka att de olika politiska partierna drar åt samma håll, säger Stefan Hansson.

Ett ärende som han själv funnit anledning att jobba särskilt mycket med är avvecklingen av oljehamnen på Loudden.

– Just när det gäller Loudden har jag legat på lite extra för att hålla frågan vid liv. För mig kändes det bisarrt av både miljö- och säkerhetsskäl att ha kvar en sådan verksamhet i citynära läge och frakta en massa olja och bensin genom stan. Jag var väldigt glad när alla inblandade parter till slut kom överens om att flytta oljehamnen.

Engagerade sig tidigt politiskt

Stefan Hanssons politiska uppvaknande är lätt att datera. Han var 14 år och väldigt upprörd över att stadsdelsnämnden i Skarpnäck av ekonomiska skäl beslutat att lägga ner fritidsgården där han och polarna brukade hänga. Han och en kompis tryckte upp flygblad, kontaktade lokalpressen och uppvaktade dåvarande fritidsborgarrådet Lennart Rydberg (FP) i stadshuset. Det slutade med att politikerna rev upp beslutet och fritidsgården blev kvar.

– Att vi fick behålla gården gav mig blodad tand. Jag förstod att det faktiskt går att påverka samhället. Efter det gick jag med i socialdemokratiska ungdomsförbundet och det har verkligen format mig som människa. Jag hade redan tidigare ett rättspatos och en stark identitet som antirasist, men tiden i ungdomsförbundet stärkte mig i min övertygelse. Och inte minst fick jag många underbara vänner. Nästan alla som jag umgås med idag lärde jag känna i SSU, säger Stefan.

Flera av Stefans vänner från kurserna och festerna på 90-talet har liksom han själv fortsatt inom politiken.

– En kompis från den tiden är finansborgarråd i dag, en annan inrikesminister, säger Stefan med ett leende.

Bra med goda kontakter

Inom näringslivet är det en självklarhet att medlemmarna i en företagsstyrelse utses med tanken att de ska använda sina personliga nätverk för företagets bästa. Men hur viktigt är det att styrelseordföranden i ett kommunalt bolag som Stockholms Hamnar har goda kontakter med till exempel rikspolitiker?

– Det spelar nog in i valet av ordförande. Man plockar inte vem som helst från gatan, så är det. Och visst kan det vara värdefullt för bolaget att jag har goda kontakter med personer som har inflytande över till exempel infrastrukturfrågor som påverkar hamnar och sjöfart. Samtidigt finns det ju ett demokratiskt regelverk att hålla sig till som gör att vår verksamhet skiljer sig från privata företag.

Med blicken mot framtiden vill han kämpa för att bevara Stockholms starka karaktär som hamn- och sjöfartsstad.

– Stockholm växer kraftigt och behovet av bostäder är väldigt stort. Det finns också starka kommersiella krafter som vill exploatera vattennära lägen. Men befolkningstillväxten är en utmaning som vi måste klara utan att bygga bort tillgängligheten till kajer och vatten. Vattnet är vår historia och en stor del av vår charm.

Stefan Hansson

Ålder: 39 år.
Uppväxt: Söderort i Stockholm.
Bor: Hammarby Sjöstad.
Familj: Fru och tre barn.
Utbildning: Fordonstekniskt gymnasium.
Arbete: Jobbade som bilmekaniker i ett par år men sedan tog det politiska engagemanget över. Är för närvarande regionchef för LO-distriktet i Stockholms län. Sedan 2007 styrelsemedlem i Stockholms Hamnar. Ordförande sedan valet 2014.