Rekordmånga containers kommer sjövägen direkt till Stockholms Hamnar

Containerterminal Frihamnen, CTF

Antal TEUs i Stockholms Hamnar ökade med fem procent under årets första kvartal. Mer gods direkt till den växande Stockholmsregionen innebär mindre miljöbelastning och en avlastning på väg- och järnvägar.

Under första kvartalet 2016 ökade antalet TEUs* i Stockholms Hamnar med fem procent jämfört med samma period föregående år. Det är det starkaste första kvartalet någonsin.

– Det är en positiv utveckling i containerterminalen i Frihamnen och vi är mycket nöjda med att mer gods kommer sjövägen direkt till den stora konsumtionsmarknaden i Stockholmregionen, säger Henrik Widerståhl, vice vd och marknadschef på Stockholms Hamnar.

Att mer gods flyttas från Sveriges redan idag hårt belastade väg- och järnväg till att fraktas med fartyg hela vägen till landets största konsumtionsområde innebär mindre miljöbelastning.

Idag kommer nio av tio varor som vi konsumerar sjövägen från fjärran länder. Till Sverige kommer det senaste inom kläder, elektronik, exotiska livsmedel och viner från hela världen. Ut i världen skeppas allt från skrot som återanvänds till nya varor till dyrbara och livsnödvändiga mediciner.

*1 TEU (Twenty foot equivalent unit) motsvarar en 20-fots container.

Till pressbild Containerterminal Frihamnen, CTF, på flickr (extern länk)