Nu är den rörliga gångbryggan här

Seawalken på plats i Nynäshamn

Nu är Stockholms Hamnars senaste och mest spännande kajkonstruktion på plats. Lagom till att kryssningssäsongen drar igång på allvar finns en så kallad seawalk på plats i Nynäshamn. Idag genomfördes det första anlöpet då konstruktionen och de praktiska detaljerna testades tillsammans med rederiet Princess Cruises.

Seawalk är en slags hopfällbar rörlig gångbrygga. Än så länge finns det endast ett fåtal liknande konstruktioner i världen. Tre i Norge också denna i Nynäshamns hamn. 

– Äntligen har vi denna spännande och viktiga investering på plats. Det börjar bli ont om plats för stora kryssningsfartyg inne i Stockholm och det är viktigt att ha en alternativ lösning vid turn around. Det går även lite fortare och sparar bränsle att gå till Nynäshamn istället för till Stockholm, säger Henrik Ahlqvist, marknadsansvarig passagerartrafik och hamnstyrman.

När det inte ligger ett kryssningsfartyg inne är den rörliga gångbryggan infälld. När fartyget närmar sig hamn vecklas gångbrygga, likt en tumstock, ut mot fartyget, så att fartyget kan lägga till mot den. På det sättet kan passagerare gå och bagage lastas av och på fartyget via seawalken. Det är även möjligt att köra mindre fordon på bryggan.

Stockholm Hamnar investerar starkt och målmedvetet för att ge kryssningsindustrin de bästa förutsättningarna i Stockholmsregionen.

Följ kryssningstrafiken på fartygslistan eller i gratisappen CruiseSthlm som finns för både Iphone och Android.