Nära en halv miljon kryssningspassagerare spenderar en halv miljard i Stockholm

Kryssningsfartyg som lagt till vid seawalken i Nynäshamn

I oktober avslutades kryssningssäsongen när fartyget AidaMar anlände till Stockholm. Ännu en bra kryssningssäsong summeras och Stockholm förblir ett populärt resmål.

Hela 230 kryssningsfartyg med 490 000 resenärer besökte Stockholms Hamnar under säsongen april – oktober. Antalet turnaround var rekordhögt med 57 fartyg som inledde och/eller avslutade sin kryssning i Stockholm. Passagerarna spenderar då ofta en extra dag och natt i land vilket gynnar turistnäringen ytterligare.

– Kryssningsresenärerna spenderar sammanlagt över en halv miljard kronor på sightseeing, hotell, restauranger och shopping i Stockholm och är därför en viktig del i den totala turistnäringen, säger Johan Castwall, vd Stockholms Hamnar.

– I år har vi förbättrat servicen för passagerare i Nynäshamns hamn med vår nya Seawalk, en flexibel gångbrygga som används istället för mindre transportbåtar, säger Henrik Ahlqvist, marknadsansvarig kryssningar Stockholms Hamnar.

Lagom till kryssningsstarten invigdes Stockholms Hamnars senaste och mest spännande kajkonstruktion i Nynäshamns hamn. Seawalken är en i stort sett unik lösning och är en 260 meter lång gångbrygga som likt en tumstock vecklas ut till fartyget. Gångbryggan användes vid 16 anlöp och blev mycket populär bland annat eftersom passagerare och bagage snabbare och smidigare kan komma av och på fartyget.

Stockholm är ett populärt resmål och nästa år är redan 273 kryssningsfartyg inbokade varav 74 är turnaroundfartyg.

Miljöfakta

I år lämnade 8 av 10 internationella kryssningsfartyg avloppsvatten i Stockholms Hamnar. De flesta kryssningsfartygen har även egna reningsanläggningar ombord och lämnar därför inte avloppsvatten i hamn.

  • Stockholms hamn är en av få hamnar i världen som har möjlighet att kunna ta emot svart- och gråvatten, det vill säga toalettvatten samt dusch- och diskvatten. Mottagningsanläggningar finns vid alla kajplatser för kryssningsfartyg i Stockholm och tömning ingår i hamnavgiften.
  • Att lämna sopor ingår i avgiften och de som lämnar sorterat får rabatt på hamnavgiften.
  • Stockholms Hamnar arbetar aktivt i flera samarbeten för att minska påverkan på miljön.

Fakta internationell kryssningstrafik i Stockholms Hamnar

 

2016

2015

2014

2013

 Kryssningsfartyg

230 247 264 278

  varav turnaround  

57 53 42 47

 Passagerare

  490 000    530 000    467 000    478 000 

 

Pressbild

Bilder på kryssningsfartyg och Seawalk på Flickr:
Bild 1 (extern länk)
Bild 2 (extern länk)

Flera bilder finns i pressmappen på Flickr (extern länk)

Se film om Seawalk (extern länk)

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar, 070-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se

Sabina von Greyerz, PR Manager Visit Stockholm, 08-508 280 69, sabina.von.greyerz@stockholm.se