Historisk byggstart för Stockholm Norvik Hamn

Fem invigningstalare under ett regn av konfetti

Den 16 september firades startskottet för Stockholm Norvik Hamn och Norvik logistik- och företagspark. En välbesökt och festlig ceremoni där näringsliv och allmänhet firade byggstarten tillsammans.

Stockholm är en av Europas snabbast växande huvudstäder och godsvolymerna ökar stadigt. För att skapa en hållbar och effektiv varuförsörjning till regionen bygger Stockholms Hamnar en ny hamn för rullande gods och containrar vid Norvik utanför Nynäshamn. Intill hamnen bygger NCC en logistik- och företagspark där företag kan etablera sina verksamheter i en dynamisk miljö nära hamn, väg, järnväg och storstad.

Startskottet firades av på Norvikudden där deltagarna kunde ta del av en utställning och diskutera framtidsplanerna för det nya området. Flera talare fanns på plats för att uppmärksamma den historiska byggstarten. 

– Stockholm växer kraftigt. För att skapa en effektiv varuförsörjning och genomföra en hållbar stadsutveckling och tillväxt är det här en viktig satsning för regionen, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad.

– Godsvolymerna ökar stadigt och Stockholm Norvik Hamn är en viktig pusselbit när vi nu utvecklar våra hamnar för att kunna ta emot framtidens volymer och fartygsstorlekar, säger Johan Castwall, vd Stockholms Hamnar.

– Stockholm och Östersjöområdet är båda strategiskt mycket viktiga och vi är väldigt glada över möjligheten att intensifiera samarbetet med Stockholms Hamnar genom detta nya projekt. Stockholm Norvik Hamn kommer att innebära ekonomiska och miljömässiga fördelar för en effektiv varuförsörjning i Stockholmsregionen, säger Clemence Cheng, vd HPH Europa.

– Norvik logistik- och företagspark kommer att komplettera hamnen med den service som en hamn behöver vad gäller lager, kontor, service etc. Vi har redan många förfrågningar och är mycket glada över att äntligen kunna påbörja arbetet på allvar, säger Svante Hagman, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

– Vi har längtat efter att få påbörja denna satsning som har stor betydelse för Nynäshamns fortsatta utveckling, säger Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.

Idag kommer nio av tio varor som vi konsumerar sjövägen från andra länder. Att mer gods flyttas från Sveriges redan idag hårt belastade väg- och järnvägar till att fraktas med fartyg hela vägen till landets största konsumtionsområde innebär en mer hållbar varuförsörjning till regionen.

Läs mer om Stockholm Norvik Hamn