Friheten på färjan

Nelly Melin

Nelly Melin gillar verkligen incheckningslinjer, mässingsdetaljer och fartygsdiskussioner på nätet. Men allra mest gillar hon känslan ombord på en färja. Förra året åkte hon 114 gånger med favoriten Rosella.

För alla som följer Stockholms Hamnars Facebooksida är Nelly Melins intresse för hamnar, sjöfart och färjor välkänt. När Värtahamnens nya passagerarterminal invigdes i juni gjorde hon till och med en egen instruktionsvideo som Stockholms Hamnar delade.

– Jag fick många frågor från kompisar om terminalen så då slängde jag ihop en video om hur terminalen fungerar och om hur man hittar dit. Själv tycker jag terminalen blev jättefin. Det var trångt i gamla Siljaterminalen så det är väldigt skönt att den nya är stor och rymlig. Incheckningsdiskarna är också mer skilda från varandra så det blir ett bättre flöde, säger Nelly Melin.

När vi träffar henne har hon just mönstrat av Waxholmsbåten Roslagen där hon jobbar som matros. Hon trivs jättebra med jobbet, att både sköta trossar och ha mycket kontakt med passagerarna, men har svårt att bli fascinerad över Waxholmsbåtarna som fartyg.

– Ärligt talat är de i minsta laget. Jag tycker om båtar som är ett helt system med passagerare och bilar. Stora kryssningsfartyg kan vara jättefina men mest av allt är jag en Östersjö-bilfärjamänniska, säger Nelly.

Åker färja flera gånger i veckan

Efter avslutat åttadagarspass har hon nu en veckas ledighet att se fram emot. I Nellys fall innebär ledighet sällan att stanna på landbacken. Två-tre gånger per ledig vecka åker hon färja. Ofta bor hon hos vänner på Åland och har Mariehamn som bas för sina utflykter.

– Jag brukar stanna några dagar och göra dagskryssningar. Ibland drar jag på längre turer, kanske till Tallinn. Vart jag åker varierar mycket beroende på hur mycket tid jag har och vilka vänner som vill åka med. Ibland åker jag själv. Allt beror på dagsformen. Det är härligt med färjorna. De finns alltid där när man har tråkigt, säger Nelly.

Redan som liten älskade hon att följa med på familjens turer med Birka Princess. Men vad är det egentligen som är så himla roligt ombord på färjor? Vad var det som fick henne att bara under förra året åka 114 gånger med Viking Lines gamla trotjänare Rosella?

– Jag har undrat över det men har inte något direkt svar. Personalen ombord är en viktig del. Man känner igen dem och gillar att snacka med dem. Att åka med Rosella har blivit som att komma hem till en kompis. Sen är färjan ett perfekt ställe att vara på om man vill titta på folk utan att behöva interagera så mycket. Ibland när jag åker själv träffar jag någon rolig människa som jag säkert aldrig hade snackat med om det hade varit på en bar i land. Folk är så mycket roligare och öppnare på en kryssning.

Gillar allt med bilfärjorna

Nelly Melins intresse omfattar även tekniken, infrastrukturen, estetiken och historian kring bilfärjorna. På olika entusiastgrupper på internet hittar hon likasinnade. Just nu är Tallink Siljas kommande LNG-fartyg Megastar det hetaste diskussionsämnet.

– Vi båtnördar går naturligtvis i gång på nya fartyg och det är mycket snack om hur Megastar kommer att påverka linjen Helsingfors–Tallinn. Hur kommer logistiken förändras? Kommer Tallink Siljas andra färja Superstar säljas och skickas iväg? Tyvärr är det väldigt svårt att få information för mycket av det som skrivs om Megastar är på finska eller estniska. Ibland blir jag lite bitter över att rederierna inte tar synpunkterna från oss entusiaster på större allvar. Vi marknadsför ju deras produkter bland våra kontakter och sociala medier helt utan ersättning, säger Nelly.

I höst gjorde Nelly en resa som hon sett fram emot länge. Hon flög ner till Kroatien, tog färjan till Italien på kvällen, kom tillbaka nästa dag och tog flyget hem igen. Det som gjorde det hela till en veritabel drömresa var färjan som går mellan Split och Ancona. Färjan heter Regina Della Pace men är i själva verket samma fartyg som mellan 1979 och 1988 tillhörde Viking Line och trafikerade rutten Kapellskär-Mariehamn-Nådendal, nämligen Rosellas systerfartyg Turella!

– Att få åka med Rosellas syster … större än så blir det inte.

Nelly Melins topp 3 favoritfärjor

1. Rosella

Mitt andra vardagsrum. Jag gillar allt: Designen, inredningen och inte minst personalen.

2. Birka Stockholm (före detta Birka Paradise)

Ett nostalgiskt val. Jag saknar fortfarande föregångaren Birka Princess som jag åkte med som liten och som senare sjönk utanför Santorini.

3. Victoria

Min klara favorit bland de modernare färjorna.