En halv miljon kryssningsresenärer väntas till Stockholm

Kryssningsresenärer vid kryssningsfartyg

Tisdagen den 3 maj startar årets kryssningssäsong när fartyget MSC Musica anlöper Stockholm. I sommar beräknas en halv miljon kryssningspassagerare gästa Stockholm och tillsammans spendera cirka en halv miljard kronor.

Varje år besöker ett 40-tal kryssningsrederier med över 80 olika fartyg Stockholm. Säsongen inleds den 3 maj när MSC Musica anlöper Stadsgården. I år beräknas 240 fartyg besöka Stockholms Hamnar innan säsongen avslutas den 13 oktober med fartyget Aidamar. Rederiet Viking Ocean Cruises fortsätter med turnarounds i Stockholm och utökar sin närvaro med ytterligare ett fartyg, Viking Sea.

Arbetet med att utveckla Stockholm som internationell kryssningsdestination är ett samarbete mellan Stockholms Hamnar och Stockholm Visitors Board.

– Kryssningsturismen bidrar stort till besöksnäringen och är betydelsefull för hela Stockholmsregionen. Antalet fartyg som ligger över natt i Stockholms Hamnar fortsätter att öka, vilket är positivt då dessa passagerare stannar längre i regionen, upplever mer av destinationen och spenderar därmed mer på sightseeing, hotell, restauranger och shopping i Stockholm, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad.

Fartygen blir allt större och rymmer fler passagerare. Lagom till kryssningsstarten förbättrar Stockholms Hamnar servicen väsentligt i Nynäshamns hamn med en 260 meter lång utvikbar gångbrygga som ansluts direkt till fartygen.

– Årets kryssningssäsong förväntas bli nästan lika bra som rekordåret i fjol. Däremot är vi bekymrade över förslaget om höjda statliga farledsavgifter som kan få stora konsekvenser för kryssningstrafiken, säger Johan Castwall, vd på Stockholms Hamnar.

Resenärerna som främst kommer från Tyskland, USA, England, och Italien spenderar cirka en halv miljard kronor i Stockholm på hotell, restauranger, sevärdheter och shopping.

Fakta internationell kryssningstrafik i Stockholms Hamnar

 

År 2016 (beräknat antal)

År 2015

År 2014

År 2013

År 2012

Kryssningsfartyg

240

247

264

278

275

Varav turnaround*

56

53

42

47

50

Passagerare

>500 000

530 000

467 000

478 000

469 000

 

Miljöfakta kryssningsfartyg i Stockholms Hamnar

  • Stockholms hamn är en av få hamnar i världen som har möjlighet att kunna ta emot svart- och gråvatten, det vill säga toalettvatten samt dusch- och diskvatten. Mottagningsanläggningar finns vid alla kajplatser i Stockholm och tömning ingår i hamnavgiften.  
  • De senaste åren har runt 70 procent av fartygen lämnat sitt avloppsvatten i Stockholms Hamnar. Kryssningsfartygen har ofta också möjlighet att rena vattnet ombord i egna anläggningar.  
  • Att lämna sopor ingår i avgiften och de som lämnar sorterat får rabatt på avgiften.

Alla väntade kryssningsanlöp finns med i fartygslistan på Stockholms Hamnars webbplats samt i appen CruiseSthlm som du laddar ner gratis från Appstore och Google Play för Iphone och Android telefoner.

*Turnarounds är extra viktiga för turistnäringen och innebär att passagerare inleder och/eller avslutar sin kryssning i Stockholm och därför ofta väljer att spendera en extra dag och natt i land.

Länk till bild på flickr (öppnas i nytt fönster)