Rekordmånga kryssningsresenärer väntas till Stockholm

Kryssningsfartyg vid stadsgården

Torsdagen den 30 april startar kryssningssäsongen med fartyget Costa Pacifica. 500,000 resenärer beräknas gästa Stockholm under säsongen och spendera en halv miljard kronor.

Säsongen startar den 30 april när Costa Pacifica anlöper Stadsgården. I år beräknas 254 fartyg besöka Stockholms Hamnar innan säsongen avslutas den 21 oktober med fartyget Marco Polo. Nyheter är att Disney Magic kommer till Stockholm tre gånger och att rederiet Viking Ocean Cruises för första gången väljer att komma hit med fartyget Viking star.

Arbetet med att utveckla Stockholm som internationell kryssningsdestination sker inom ramen för Stockholm Cruise Network som drivs av bland annat Stockholm Visitors Board och Stockholms Hamnar.

– Kryssningsresenärerna blir fler än någonsin i år. De 500 000 besökarna beräknas att bidra med en halv miljard kronor till besöksnäringen i Stockholmsregionen, säger Johan Castvall, vd Stockholms Hamnar.

En av satsningarna inom ramen för Stockholm Cruise Network är att få fler fartyg som byter passagerare i Stockholm, så kallade turnaround.

– I år ser vi en ökning av antalet turnarounds, från 42 i fjol till 51 i år. Dessa passagerare är extra viktiga då de stannar i regionen flera dagar, säger Thomas Andersson, vd Stockholm Visitors Board. Bland turnaroundfartygen kan man beskåda Costa Luminosa som kommer 16 gånger i sommar.

Resenärerna som främst kommer från USA, England, Tyskland och Italien spenderar totalt cirka en halv miljard kronor på hotell, restauranger, sevärdheter och shopping. Antalet fartyg som ligger över natt i Stockholms Hamnar ökar vilket är positivt eftersom resenärerna spenderar mer pengar i Stockholmsregionen.

Fakta internationell kryssningstrafik i Stockholms Hamnar

  2012 2013 2014   2015 (beräknat antal) 
Kryssningsfartyg   275 278 264 254
varav turnaround 50 47 42 51
Passagerare   469 000     478 000     467 000   500 000

 

Miljöfakta

  • Stockholms hamn är en av få hamnar i världen som har möjlighet att kunna ta emot svart- och gråvatten, det vill säga toalettvatten samt dusch- och diskvatten. Mottagningsanläggningar finns vid alla våra kajplatser i Stockholm och tömning ingår i hamnavgiften. I fjol lämnade runt 70 procent av fartygen sitt avloppsvatten i Stockholms Hamnar. Kryssningsfartygen lämnar dock inte alltid i land, utan har ofta möjlighet att rena vattnet ombord i egna anläggningar.
  • Att lämna sopor ingår i avgiften och de som lämnar sorterat får rabatt på avgiften.
  • Svaveldirektivet som trädde i kraft vid årsskiftet har medfört att fartygen inte får släppa ut mer än 0,1 procent svavel.

Alla väntade kryssningsanlöp finns med i fartygslistan på Stockholms Hamnars webbplats samt i appen CruiseSthlm som du laddar ner gratis från Appstore och Google Play för Iphone och Android telefoner.

Pressbilder på kryssningsfartyg:
http://bit.ly/1HJTSSI, http://bit.ly/1HJU6t5

Kontakta oss gärna

Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar, +46(0)70-770 27 47, ingrid.hansson@stockholmshamnar.se

Ann-Charlotte Jönsson, PR Chef Stockholm Business Region, +46 8 508 28 507, ann-charlotte.jonsson@stockholm.se

Claudia Quas, projektledare Stockholm Cruise Network inom Stockholm Visitors Board, +46(0)8-508 28 536, claudia.quas@stockholm.se