Framtiden i praktiken

Erica Oberholtzer i varselkläder på kajen

Stockholms Hamnar ömsar skinn. Det byggs, projekt planeras och det saknas inte uppgifter för ingenjörer. Det är också för att testa ingenjörslivet Erica Oberholtzer praktiserar här.

– Jag ska läsa till brandingenjör i Luleå, men efter examen kan jag tänka mig att jobba här.

Erica Oberholtzer sitter på sin plats i det öppna kontorslandskapet på Stockholms Hamnars huvudkontor och placerar vant in bilder i olika mappar på sin skärm. Det är foton från den inventering av Stadsgårdskajen som hon gjorde igår. Här finns bilder på trasiga cementblock, en rostig papperskorg och ett skydd som ska hindra fordon från att köra över kajkanten vid Fotografiska som givit upp.

– Nu sammanställer jag bilder och anteckningar för att vi ska veta vad som finns på kajerna och vad som behöver åtgärdas. Jag och Hugo, som också praktiserar här, ska inventera alla kajer och i eftermiddag ska vi sätta oss ner och planera det arbete som återstår.

Efter tre månader är Erica Oberholtzer ”vi” med Stockholms Hamnar och hon tycker att det är en arbetsgivare som det är lätt att trivas hos.

– Stämningen är familjär, alla hejar och jag har hela tiden känt mig väldigt välkommen.

På sitt skrivbord har hon en cykelhjälm, en kaffekopp och så här på morgonen innan färjan lägger till utanför har hon också en mäktig utsikt över Värtan från sin plats.

Det byggs byggs byggs...

Det känns rätt lugnt, men skenet bedrar för det händer otroligt mycket hos Stockholms Hamnar just nu. Inte långt härifrån pålas stålrör efter stålrör ner i botten och skapar på så vis ett fundament för den nya, effektiva och miljövänliga Värtahamnen som börjar ta form. I Kapellskär bygger man fler kajlägen och utökar hamnplanen. Planeringen av en ny och modern frakthamn i Nynäshamn fortsätter. Stockholms Hamnar ömsar skinn och det saknas inte uppdrag för en ingenjör.

Det är också en förklaring till att Erica Oberholtzer praktiserat här. Hennes praktikplats är en del av Tekniksprånget. Det är ett program som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin på uppdrag av Skolverket. Den som är under 21 år och har behörighet att söka en ingenjörsutbildning har möjligheten att med lön under fyra månader prova på livet som ingenjör hos en spännande arbetsgivare.

Några bord bort från Erica Oberholtzer står James Dahnér och jobbar. Han fungerar som hennes chef under praktiken.

– Det är klart att vi hoppas att praktikanter som Erica Oberholtzer trivs, att de tycker att vi är en spännande arbetsgivare och på sikt vill jobba här när de är klara med sina utbildningar.

Erica Oberholtzer vikarierade som lärare när en kompis till henne berättade om Tekniksprånget. Hon hade länge velat läsa till ingenjör och såg det här som en chans att få testa på arbetet.

– Jag sökte praktikplats på Stockholms Hamnar och blev väldigt glad när de ringde och sa att jag blivit antagen.

Då visste hon väldigt lite om Stockholms Hamnar men idag vet hon betydligt mer.

– Jag jobbar på fastighetsavdelningen. Bara det att Stockholms Hamnar förvaltar så många fastigheter var en nyhet för mig. Jag är faktiskt också lite överraskad över att jag tycker frågor som rör fastigheter är så spännande.

Idag har hon också hunnit gå igenom hyreskontrakt och planerar också att numrera rummen i färjeterminalen i Nynäshamn.

– Frågan är bara vilket rum som ska bli nummer ett och om de sedan ska numreras med- eller motsols?

Intresset får styra arbetsuppgifterna

Det är James som ger henne uppgifter, men han anpassar dem efter praktikanternas intressen. Hennes praktikantkollega Hugo är miljöintresserad och får en del miljörelaterade uppgifter. Erica Oberholtzer är intresserad av brandsäkerhet och har fått jobba ihop med Christian som är brandingenjör.

Även om hon inte visste så mycket om Stockholms Hamnar så är det mycket som faller på plats för henne här. Och förklaringen till det är att hon tackade ja när hon som nioåring blev tillfrågad om hon ville gå på seglarkollo på Skeppsholmen. Det blev starten på ett seglarintresse, men också ett intresse för brandsäkerhet. För när hon blev äldre följde hon med på större fartyg och fick då vara ankarvakt på natten. Ett uppdrag som bland annat innebär att varna om brand bryter ut ombord.

– Jag har också gått en rökdykarutbildning. Där lärde jag mig väldigt mycket och förstod hur brand fungerar.

Intresset för brandsäkerhet i kombination med att hon gillar matematik gör att hon nu ska studera till brandingenjör i Luleå. Det innebär en rejäl flytt norrut, men Erica Oberholtzer tror att hon kommer att trivas bra där.

– Jag trivs bäst nära vatten och på så vis passar Luleå mig bra.

Kommer du tillbaka hit när utbildningen är klar?

– Det är inte omöjligt. Det finns många spännande projekt här.

Utanför kontorsfönstret ser man hur arbetet i Värtahamnen fortskrider. Man bygger för framtiden och det kommer behövas ingenjörer.

Läs mer om Tekniksprånget