En bättre hyresvärd

Fredrik Nodemar kontrollerar filtret

De senaste åren har Stockholms Hamnar arbetat för att bli en bättre hyresvärd och förvaltare av sina fastigheter. I det arbetet spelar Fredrik Nodemar och de andra driftteknikerna en nyckelroll.

Det blev uppenbart när vi följde med Fredrik en förmiddag på jobbet.

06.30

Det är kolmörkt ute, men lamporna lyser i konferensrummet i F-huset i Frihamnen. Driftteknikern Fredrik Nodemar har precis gått ut i köket för att hämta mer kaffe medan hans kollegor på fastighetsavdelningen, Kari Ahonen och Lennart Lundberg, fortsätter att planera arbetsdagen. Och det finns att göra när man förvaltar 80 fastigheter på totalt 200 000 kvadratmeter.

Idag är de färre på kontoret än vanligt. Några är på kurs vilket är viktigt eftersom jobbet ställer höga krav på kompetens inom allt från ventilation till IT.

– Vi har blivit mycket proffsigare de senaste åren och arbetar mer strukturerat, säger Fredrik.

07.00

Kollegorna har försvunnit i väg till dagens arbetsuppgifter, men Fredrik sitter kvar vid sin dator och klickar sig fram i det program som ger honom full kontroll på varje fläkt och varje ventil i fastighetsbeståndet.

– Ett tag trodde man nog att digitala system skulle ersätta oss drifttekniker, men så blev det inte.

På skärmen ser han att ett filter antagligen behöver bytas i en fläkt på Fotografiska, men han vill se det med egna ögon för att kunna säga säkert.

07.30

Fredrik går till bilen för att köra till Stora Tullhuset där Fotografiska ligger. Han vill titta till filtret, men också undersöka konferensrummet där ett element sprang läck igår och 40 liter vatten rann ut på den fina mattan.

– Vi kunde se i vårt system att något var fel, men inte exakt vad. Som tur var upptäcktes det snabbt så vi fick stopp på vattnet. Sedan ställde vi dit en avfuktare för att förhindra att det skulle bli vattenskador.

En stor del av jobbet handlar om förebyggande underhåll, men det händer ofta akuta saker som ställer all planering på ända.

08.30

Det är mycket trafik i stan och vi rullar långsamt mot Södermalm. I vanliga fall kör Fredrik elbil, men idag tog han en hybrid för att vi ska få plats.

– Elbilen är perfekt. Den är dessutom piggare att köra än en bensindriven bil. På en laddning kan man köra 13 mil, det räcker långt för oss som mest kör i city.

09.00

Fredrik gillar variationen i jobbet och att han hela tiden ställs inför nya problem.

– De är sällan enkla, men det gör att kicken är stor när jag lyckas lösa dem. Ofta innebär det att vi hjälper hyresgästerna och det känns meningsfullt.

Att han skulle bli drifttekniker hade han aldrig kunnat tro när han precis tagit studenten 2005 i Östersund och begav sig till Stockholm för att sommarjobba hos Stockholms Hamnar.

Men efter sommarjobbet blev det en sommar till i hamnen och sedan mer jobb på olika positioner. 2009 fick han en fast anställning på fastighetsavdelningen.

– Det här är ett jobb som ställer höga krav så för att klara av det skickade man mig på en rad olika utbildningar. Ju mer jag lär mig desto roligare blir jobbet. Idag måste man kunna allt från ventilation, styr- och reglerteknik och värme till systematiskt brandskyddsarbete.

09.30

På lastkajen på Fotografiska står en klotgrill och glöder. En grill ingen tycks vilja kännas vid och Fredrik bara skakar på huvudet.

– Den här måste bort innan röken letar sig in i lokalen och i värsta fall kan den göra att något tar eld, säger han och flyttar den som ett första steg en bra bit bort från huset.

När han ringt hyresgästens vaktmästare som lovar att ta hand om grillen går Fredrik in för att göra månadskollen på brandlarmet i fastigheten. Alla lampor lyser som de ska och det är rätt tryck i sprinklersystemet. Då ringer mobilen, ett fryslarm har gått i Birkaterminalen som han måste kolla.

10.00

På dörren till undercentralen i Birkaterminalen har någon klottrat och Fredrik tar en snabb bild med mobilen innan han går in.

– Jag skickar den direkt så att klottersanerarna kan ta bort det. Får det sitta kvar blir det lätt mer klotter.

Det är tio grader utomhus så det är lite märkligt att fryslarmet har gått. Fredrik knappar vant fram värden på olika skärmar inne i undercentralen och han kan snabbt se att fläkten har slagit av.

– Det verkar som att frysvakten fått för sig att kall luft är på väg och därför slog av fläkten för att skydda systemet, men nu ser det ok ut, säger Fredrik efter att han gjort en felsökning och återstartat fläkten.

10.30

På Skeppsbron står målaren Rickard med en skurborste i ena handen och en dammsugare i den andra. Han ska måla om golvet i en undercentral och Fredrik följer med honom ner för att diskutera jobbet.

– Jag har mycket kontakt med entreprenörer. Det handlar om allt från att upphandla jobb till att se till att de blev utförda på ett bra sätt och att man har använt sig av miljövänliga produkter.

11.00

Fredrik är tillbaka på Fotografiska och sätter på sig en andningsmask och ett par handskar. Det var som han trodde. Filtren i ett av fläktsystemen måste bytas ut. När jobbet är gjort ställer han sig vid en av skärmarna i undercentralen och ser att symbolerna för filtret slår om från svart till grönt.

11.15

Fredrik är skyddsombud, ett viktigt uppdrag. De senaste åren har man jobbat strukturerat med arbetsmiljö och på så vis kunnat pricka av de flesta brister som funnits.

– Det viktigaste är att föregå med gott exempel. Det handlar om sånt som att inte klättra på stegar när man kan använda arbetsställningar och om att inte göra tunga lyft bara för att man kan.

11.45

Innan han går på lunch tittar han till konferensrummet där elementet sprang läck igår. I rummet står en avfuktare och surrar.

– Jag ska åka och hämta en till i Frihamnen, men jag tror att det här fixar sig. Jag äter gärna lunch med kollegorna där. Vi är ett bra gäng som ställer upp för varandra.

Fredrik hoppar in bilen och kör mot Frihamnen.

Läs mer om Stockholms Hamnars fastigheter