Förmiddag i färjelandet

Cafépersonal och busschaufför.

Klockan är strax tolv och drygt 2000 färjepassagerare har redan klivit i land i Stockholm idag. En del av dem ska ut och upptäcka stan, andra är på väg hem och alla är en del av en turism som genererar både upplevelser och intäkter. Vi följde med färjeströmmen en förmiddag. 09.00

09.00

Silja Serenade är på väg in till kaj i Värtahamnen och på parkeringen utanför terminalen står som vanligt busschauffören Christer Holmberg och väntar på passagerare att köra in till stan. Det är en gråmulen novembermorgon och Christer har redan varit här en gång tidigare, men då var det mörkt.

– Jag var här redan klockan sex i morse och hämtade första omgången passagerare.

09.15

Passagerarna strömmar ut ur terminalen och börjar leta efter rätt buss, en taxi eller vägen till tunnelbanan för att ta sig in till stan. Det är mest medelålders par, men en stor grupp barn från Ryssland med mycket spring i benen letar också efter sin buss på parkeringen.

– Det kommer allt fler ryssar på besök. Förra veckan var det höstlov och det märktes för då kom också många familjer från Ryssland. Jag kan inte ryska, men många av dem frågade hur man tar sig till Junibacken.

Och när Christer kom till Värtahamnen tidigt i morse stod det sex bussar hyrda av ryska sällskap och väntade.

09.30

Lite närmare terminalingången står Ian Eklund framför sin buss. Han skjutsar färjepassagerare ända till Örebro och Karlstad om de vill.

– Jag träffar så många trevliga människor i mitt jobb och har också lärt känna en del av dem. Det händer faktiskt ibland att jag får en blomma eller en kram av bekanta passagerare.

För dem han skjutsar är färjorna ett nöje, men för Ian och hans arbetsgivare betyder de också arbetstillfällen. Idag har företaget tre heltidsanställda som jobbar med att köra passagerare från färjorna.

– Och ibland får vi sätta in extrabussar, när det behövs.

10.00

Inne i terminalen är det lugnt och i serveringen håller Aase Bryn Jenssen på att lägga upp bullar på fat.

– Det är betydligt mycket mer folk på helger och kvällar. Särskilt mycket är det innan avgång för temakryssningar. I helgen var det till exempel en resa med orientaliskt tema och då var det ganska bra drag kan jag säga.

Och även om hon är ny har hon bra koll på färjeresenärerna och deras köpvanor.

– Killar i 20-årsåldern köper Red Bull och en bulle. Medelålders damer köper kaffe, bulle och tidningen Allers. Äldre män köper kaffe och bullar. Alla älskar en bulle, säger hon och skrattar.

Det gäller kanske även de asiatiska besökarna, men de spetsar in sig på souvenirer.

– De är som galna i älgar, troll och allt som det står Stockholm på.

10.15

Idag köper många sina färjebiljetter på nätet eller på telefon, men den som vill kan köpa dem i biljettkassorna i terminalen.

Vi går dit för att höra hur många som kommit med båt hittills under förmiddagen. Trinu Urgard, som sitter bakom en av biljettluckorna, går in på kontoret för att titta efter.

– Det kom 1400 personer med Serenade och 700 nu med Tallinnfärjan.

Bara under den korta tid vi varit här har alltså fler än 2000 passagerare anlänt och strax ska vi till terminalen i Frihamnen för att ta emot nästa fartyg.

10.30

En kvinna i röd kappa kommer gående från terminalen och ger bussföraren Ian en kram. Hon heter Kristiina Vaajavirta och det är ingen slump att Ian paxat en plats i bussen åt henne. För att åka färja är något av en livsstil för Kristiina och hon åker flera gånger i månaden.

Den här gången var dock lite speciell. Resan till Tallinn var en present från henne till maken Öivind Ström som fyllde 70 för någon månad sedan.

– Jag älskar att åka båt. Det är god mat, roligt och ett avbrott från vardagen, säger Kristiina Vaajavirta och kliver in i bussen.

Det är 30 år sedan hon började åka färja, men tio år sedan hon började resa som hon gör idag.

– När man kliver ombord känner alla igen henne. Många vet till och med vad en Kristiina special är. Det är kaffe med lite kallt vatten i, säger Öivind och slår sig ner bredvid sin fru i bussen för färd hem till Köping.

10.45

Nu dröjer det två veckor tills Kristiina går till sjöss igen. Hon är också en så känd passagerare att det händer att rederierna bjuder in henne när de har premiär för ett nytt fartyg.

– Jag var till exempel med på Viking Graces jungfrutur. Sedan dess har jag åkt fyra gånger till med henne. Vilken fantastisk båt, säger hon när bussen stannar till i Frihamnen för att ta upp nya passagerare.

11.00

Efter stoppet i Frihamnen börjar Ians buss rulla västerut. Inne i terminalen står en kille och delar ut turistinformation på ryska. Efter att ha tillbringat några timmar i hamnen märker man hur inkört allting är och hur allt bara flyter på.

11.30

Nu är det lugnt också i Frihamnen och en av de sista att lämna fartyget är Abbe. Han ser nöjd och belåten ut när han hoppar in i bakluckan och lägger sig bredvid Jasper. Abbe är en av tullens hundar och även om han inte jobbat idag så har han visat vad han går för.

– Vi har utbildning idag och vi testade Abbe i skarpt läge ombord på färjan. Och han hittade det vi gömt och klarade helt enkelt uppgiften, säger hundföraren Sanna Häll.