Kryssningssäsongen startar i Stockholms Hamnar

Kryssningsfartyg på Strömmen med människor i förgrunden på kajen.

Den 29 april anlöper säsongens första kryssningsfartyg Stadsgården. I år beräknas 274 internationella kryssningsfartyg med cirka 470 000 passagerare lägga till i Stockholms Hamnar.

– Kryssningspassagerarna spenderar i snitt vardera 1 200 kronor vid sitt besök i Stockholm. Sammanlagt bidrar de med cirka en halv miljard till Stockholm om året i form av restaurangbesök, hotellnätter, utflykter och shopping, säger Sten Nordin, Stockholms finansborgarråd.

Både rederier och kryssningsresenärer betygssätter Stockholm som en av de populäraste destinationerna i världen. Förra året vann Stockholm pris som bästa destination i Europa, när kryssningsresenärerna själva får välja, i konkurrens med de norska fjordarna, Sankt Petersburg, Barcelona och Venedig. Priset delades ut av tidningen Cruise International.

– De senaste årens satsningar på moderna kryssningsterminaler, uppfräschning av kajer och det goda samarbetet i Stockholm Cruise Network har gjort Stockholm allt mer attraktivt för de internationella kryssningarna, säger Helena Bonnier, styrelseordförande Stockholms Hamnar.

Stockholms Hamnar är en av få hamnar i världen som kan ta emot svart- och gråvatten och under vintern har flera mottagningsanläggningar förbättrats avsevärt. Alla väntade kryssningsanlöp finns med i fartygslistan samt i appen CruiseSthlm som du laddar ner gratis från Appstore och Google Play för Iphone och Android telefoner.

Fakta internationell kryssningstrafik i Stockholms Hamnar

Antal

År 2012

År 2013

År 2014 (beräknat antal)

Kryssningsfartyg

275

279

274

Passagerare

469 000

485 000

470 000


Stockholm Cruise Network är ett partnerbaserat samarbetsprojekt bestående av Stockholm Visitors Board, Stockholms Hamnar, Swedavia samt ett 30-tal partners som representerar turoperatörer, hamnagenter, hotell, attraktioner och transporter. Syftet med nätverket är att tillsammans marknadsföra samt utveckla Stockholm som kryssningsdestination.

Länk till bild kryssningsfartyg i flickr.