Från gods till företag i framkant

Bild från Primewines nya lokaler i Magasin 3.

I Stockholms Hamnars magasin förvarades tidigare gods från hela världen. Idag är de fyllda av växande verksamheter och kompetenta människor. Många av byggnaderna har fått en ny funktion, men är fortfarande en viktig del av hamnens verksamhet.

Det är svårt att tänka sig Frihamnen utan de stora magasinen som byggdes som förvarings- och omlastningsplats för styckegods från hela världen. Härifrån transporterades godset sedan vidare med häst, bil eller med fartyg till en annan destination.

Men när allt mer gods började komma i container på 60-talet eller med lastbil så minskade behovet av magasinen och det här kunde ha inneburit slutet för dem. De gamla magasinen visade sig dock perfekta för den framväxande mediebranschen, för företag inom mode och för museer som behövde förvara föremål.

– Utmaningen för oss är att se till att magasinen används på bästa sätt och till de verksamheter som de är bäst lämpade för, säger Viktor Axelsson, fastighetsutvecklare på Stockholms Hamnar.

Förvandlingen av Frihamnens magasin har inneburit att uthyrning av lokaler blivit en allt viktigare del av Stockholms Hamnars verksamhet. Idag är nästan alla lokaler uthyrda och en förklaring till det är att man jobbat långsiktigt och med tydliga strategier för varje byggnad.

– Det här arbetet påbörjades 2007 då vi förlorade två stora hyresgäster samtidigt som några mindre gick i konkurs. Plötsligt hade vi ganska mycket lokalyta som vi behövde hyra ut.

Prima vin i magasin

Stockholms Hamnar har till exempel i flera år jobbat för att utveckla och anpassa lokalerna i Magasin 3 och när den stora vinimportören Prime Wine Group flyttade in i oktober så innebar det att hela huset blev uthyrt.

– Många kunder säger "wow" när de kommer hit. Det är verkligen fina lokaler och kontrasten från att man står på lastkajen och väntar på hissen till att man kommer in i vår stora lounge är stor, säger Helena Walker, HR-manager på Prime Wine Group.

Tidigare satt företaget i ett av de röda trähusen i Frihamnen. Charmiga lokaler, men inte särskilt praktiska.

– I våra nya lokaler har vi till exempel ett ordentligt rum där vi kan diska och hälla ut vin efter en vinprovning. Tidigare var vi tvungna att diska glas i personalköket, säger Timothy Stefansson som är kvalitetsassistent.

Kontrasten är också stor mot när företaget var här första gången och tittade. Då var det bara ett urblåst skal.

– Vi har haft en bra dialog med Stockholms Hamnar när det gäller hur lokalerna ska anpassas efter våra behov och vi har också anlitat en inredare som tagit fram själva konceptet, berättar Helena Walker.

Självklart vill de ha ett funktionellt kontor, men också lokaler som speglar verksamheten. Därför har de till exempel placerat vinprovningsrummet centralt och valt väggar av glas så att besökarna ser vad som pågår.

– Här i vinprovningsrummet har vi också satsat på bra ljus för att man ska se vinets färg tydligt vid provning. Bordet med inbyggda spottkoppar är också specialbeställt efter våra önskemål, säger Timothy Stefansson.

På de platser man hanterar vin har man också valt material som är lätt att rengöra så att det inte blir vinfläckar. Här finns också ett vinlager där man förvarar ett par tusen vinflaskor. I lagret är temperaturen ett par grader lägre än rumstemperatur och ljuset släcks automatiskt när ingen är där. På Prime Wine är de idag cirka 50 anställda och i de nya lokalerna har de stora möjligheter att växa ytterligare.

På vägen ut ur lokalen frågar vi Timothy om det blivit roligare att jobba i de nya lokalerna.

– Det är trevligt med fina lokaler, men samtidigt är det alltid roligt att jobba med en produkt som vin.

Snabbrörlig tull

På Mikael Lindgrens dator blinkar bild efter bild förbi med beslag av cigaretter och narkotika som Tullen gjort i Frihamnen och i andra hamnar. Det är väskor fulla med Marlboro, lastbilar och bilar med cigaretter och narkotika och till slut också bilder på några av de personer man gripit. De är inga björnbusar, om nu någon trodde det, utan ser ut som vem som helst.

Tillsammans med det ständigt ökande flödet av varor över våra gränser så ger det här en ganska bra bild av den verklighet Tullen har att förhålla sig till idag. En verklighet ganska olik den Mikael Lindgren, idag operativ chef för gränsskyddet i Stockholm, mötte när han började på Tullverket på 80-talet.

– Då var Frihamnen inhägnad och de som skulle in eller ut på området var tvungna att passera en bom som vi i Tullen bevakade. På den tiden jagade vi också mindre beslag än vi gör idag.

Nu arbetar man mycket mer med underrättelse och istället för att ha fast bemanning och fasta lokaler vid gränspasseringar så arbetar man mer flexibelt och fördelar resurser dit behovet för tillfället är störst. På kontoret på Tegeluddsvägen har Tullverket nära till Frihamnen, men läget är också strategiskt oavsett om de ska till Arlanda, Nynäshamn eller Kapellskär.

Men även om de vill lägga mer krut på personal och mindre på lokaler så behöver de tillgång till lokaler till exempel när de vill titta närmare på en lastbil eller en container. I Frihamnen höll de tidigare till i Magasin 8.

– Men när Stockholms Hamnar skulle riva magasinet fick vi det här istället, säger Mikael Lindgren och öppnar dörren till Magasin 4.

Den här lokalen används dagligen och här ryms också den nya skanner de köpt och som gör det möjligt att skanna hela lastbilar och containrar.

– På så vis kan vi kontrollera större mängder gods än tidigare. Det kan ju ta en hel dag att gå igenom en lastbil. Det här är ganska nytt för oss och vi blir bättre och bättre på att tolka de bilder vi ser på skannern.

Tv-historia skapas

Det är en tidig morgon i slutet av februari och medarbetarna på produktionsbolaget Zodiak Media och dess dotterbolag är samlade i det nyrenoverade köket för en kopp kaffe, en macka eller en frukt innan arbetsdagen rullar igång. Fler är på väg in och många fler kommer de bli när våren är här och arbetet med höstens tv-program tar fart. För det är i Magasin 1 program som Så mycket bättre, Pluras kök, Paradise hotel, Let´s dance med flera tar form.

– Det här är lugnet före stormen, säger Thomas Nauska som är kontorschef på Zodiak Media när vi går igenom det häftiga kontorslandskapet.

Här inser man också att en tv-produktion är lite som ett fyrverkeri eller som en kreativ explosion. För trots att det förefaller lugnt nu så drar snart arbetet igång med de olika programmen och då växer redaktionerna snabbt. I början kan de bestå av en person medan det under själva inspelningen kan sysselsätta fler än hundra.

– Och när programmet är klart försvinner de flesta till andra projekt och kvar blir ett fåtal som sköter det administrativa arbetet som återstår.

Frihamnen har utvecklats till ett mediekluster och för Zodiak Media är det bra att finnas nära stora kunder som TV4 och Sveriges television. Men det som lockar mest är den unika lokalen och att hyrorna här fortfarande är lägre än i city.

– Det är klart att vi under åren tittat på andra lokaler, men det slutar alltid med att vi kommer tillbaka och inser att det vi har är unikt. Det är en kreativ miljö och vi märker också på de reaktioner vi får av våra kunder att vi har ett spektakulärt kontor.

Nu har lokalerna fått ett lyft genom att man renoverat köket, satt in ljusare plattor i taket och nu bygger om entrén.

– Tidigare var entrén ganska mörk så det här har inneburit ett riktigt lyft och jag tycker att vårt samarbete med Stockholms Hamnar fungerar bra. De är på tå och ser våra behov.

Läs mer om Stockholms Hamnars fastigheter