Containervolymerna ökar kraftigt i Stockholms Hamnar

Containerfartyget Heluan på väg in till Frihamnen

Efter förra årets rekorduppgång med hela 37 procent fortsätter containergodset starkt uppåt. Kunderna vill ta godset sjövägen direkt till den växande Stockholmsregionen.

Antalet containers har ökat med ytterligare åtta procent till i slutet av augusti i år jämfört med samma period förra året.

– Vi är mycket glada för det starka stöd vi får av våra kunder och att allt mer gods kommer sjövägen till Stockholm, säger Henrik Widerståhl, vice vd på Stockholms Hamnar. Vi tror att Containerterminal Frihamnen, CTF kommer att hantera mer än 50 000 TEUs under 2014.

Stockholms Hamnar ligger i hjärtat av Sveriges snabbast växande konsumtionsområde och utvecklingen visar att kunderna vill ta godset sjövägen så nära slutkonsumenten som möjligt. Utvecklingsprojekt pågår för att kunna möta framtidens volymer och fartygsstorlekar. Att ta mer gods sjövägen minskar godstransporterna på väg och järnväg, vilket är bättre för miljön.

Stockholms Hamnar driver containerterminalen tillsammans med HPH Hutchison Port Holdings, en av världens största terminaloperatörer. Rederierna MSC, Teamlines, Unifeeder och CMA-CGM trafikerar Containerterminalen Frihamnen med veckotrafik.

1 TEU (Twenty foot equivalent unit) motsvarar en 20-fots container.

Ladda ner pressbilder på Flickr:
Bild 1 
Bild 2