400 pålar bär ny passagerarterminal

Den nya passagerarterminalen i Värtahamnen i genomskärning

I Värtahamnen är arbetet med att bygga den nya terminalbyggnaden i full gång. Under hösten har 400 pålar slagits ner i marken för att byggnaden ska stå stadigt.

60 energihål är borrade som ska förse terminalen med bergvärme. Det dröjer dock till nästa år innan man med ögat kan se att byggnaden börjar ta form. Då monteras de stora stålfackverk som kommer att ge en bra bild av byggnadens volym.

Terminalen blir 16 000 kvm och fyra våningar hög. Här kommer det att finnas café, restaurang och en vacker takterrass som är öppen för allmänheten.

Under hösten nästa år flyttas färjorna till sina nya lägen och då måste också de 650 meter passagerargångar som nu produceras i Polen vara på plats.

– Det kommer att krävas sex eller sju fartyg för att transportera hit delarna som är mellan 14 och 28 meter långa, säger projektledaren Annica Sveholm.

Fyra konstnärer skapar nu också spännande konstverk som ska placeras i eller i anslutning till den nya färjeterminalen.

– Den stora utmaningen i byggfasen är att vara trogen vår vision samtidigt som vi håller tidplan och budget. Terminalen och hamnen är också först ut i den nya stadsdel som kommer att ta form här, säger Annica Sveholm.

Våren 2016 ska den nya passagerarterminalen stå klar.