Färjepassagerarna betyder 5 miljarder kronor för Stockholm

Färjapassagerare framför Birka Cruises fartyg och terminal

Stockholms Hamnar presenterar idag en undersökning om färjepassagerarna som reser via Stockholms Hamnar.

− Nu har vi en heltäckande bild av färjepassagerarna som tydligt visar hur viktiga de är för Stockholms turistnäring, säger Henrik Widerståhl, vice VD Stockholms Hamnar. De här besökarna spenderar 3000 kronor under tiden de är i Stockholm, vilket blir hela fem miljarder kronor om året.

Shopping toppar utgiftslistan, följt av restaurangbesök och boende. Hälften av de som stannar i Stockholm över natten bor på hotell. Det blir totalt sju fyllda hotell varje dag året runt med färjepassagerare.

Fyra av tio av de tillfrågade kommer från Finland. Nästan varannan har varit i Stockholm tio gånger eller fler. Fyra av tio uppger att själva båtturen är huvudsyftet med resan. De reser för att koppla av och roa sig ombord på färjan. Hela 95 procent är nöjda med resan och tre av fyra planerar att återkomma inom fem år.

2012-2013 genomförde Stockholms Hamnar en undersökning om färjepassagerarna i Stockholm. Drygt 11 miljoner passagerare reser via Stockholms Hamnar med färja varje år. Målgruppen för färjepassagerarundersökningen är personer som inte bor i Stockholm, är över 15 år och som stannat minst två timmar i Stockholm. Totalt omfattas 1,7 miljoner passagerare.

Läs mer om undersökningen