Aarsleff bygger nya Värtapiren

Per Aarsleff A/S tecknade den 9 januari 2013 ett avtal med Stockholms Hamn AB och Stockholms stads exploateringskontor för att bygga Värtapiren i den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden.

Kontraktet är värt cirka 1,1 miljard svenska kronor och kommer att pågå under de närmaste fyra åren. Projektet genomförs för att göra det möjligt för stad och hamn att växa sida vid sida.

Den nya piren byggs i den befintliga Värtahamnen och ger moderna, effektiva ytor och byggnader. När verksamheten har flyttat in i den nya terminalen och de fem nya färjelägena kommer det gamla hamnområdet att förvandlas till en integrerad del i den nya stadsdelen med bland annat kontor, butiker och bostäder.

– Vi är glada över att kunna samarbeta med Aarsleff i detta viktiga och omfattande projekt som möjliggör hamnens och stadens utveckling i området. Aarsleff är ett stort internationellt bolag med erkända kvalifikationer inom hamnområdet, säger Per-Ling Vannerus, projektchef Stockholms Hamnar.

I projektet ingår främst byggandet av ett nytt pålverk och bryggdäck. Man planerar att utföra vissa delar som prefabrikat i betong på Aarsleffs anläggningar i Swinoujscie i Polen. Den utbyggda ytan är totalt 85 000 kvm.

Aarsleff har valt Cowi för att utföra designarbetet och samarbetar med med E. Pihl & Sons AS i genomförandet av projektet.