Möt Johan Castwall - ny vd

Porträtt av Johan Castwall

Johan Castwall är en man med en lång karriär i stadens tjänst bakom sig. Nu står han vid styrpulpeten för Stockholms Hamnar.

Johan Castwall ställer in koppen i kaffeautomaten i receptionen på Stockholms Hamnars kontor och påpekar att han inte brukar gå klädd i svart kostym på jobbet, men i kväll ska han på högtidligheter i Stadshuset. Han ska gå dit med Hadwan Abbas som efter lång och trogen tjänst på Stockholms Hamnar nu ska få en guldklocka.

Till skillnad från Hadwan är Johan ny på sin post. Han är inne på sin femte vecka i hamnen, men har en lång karriär inom Stockholms stad bakom sig.

– Vi pratade om det hemma igår och jag insåg då att jag bara har nio år kvar till guldklocka.

Lång karriär inom staden

Det är mer än 20 år sedan han för första gången klev in på Trafikroteln för att påbörja sitt jobb som biträdande borgarrådssekreterare. Sedan dess har han haft många olika roller och chefspositioner i staden.

– Stockholms stad är en bra arbetsgivare med många spännande verksamheter. Här får man en chans att göra skillnad genom att förbättra verksamheter. Det handlar om att leverera till arbetsgivaren men framför allt till stockholmarna och kunderna.

En tidigare kollega har bara positiva omdömen att ge om Johan som person och som chef. Han beskriver honom som lyssnande, empatisk, som en modern chef och en person som har nära till skratt. Har du inga brister?

– Det är klart jag har. Han berättade nog inte om mina magplask, säger han och skrattar.

Att bli chef har aldrig varit något mål för Johan. Siktet har varit inställt på intressanta arbetsuppgifter och att ha roligt på jobbet. Därför tvekade han inte en sekund när Irene Svenonius, vd för Stockholms Stadshus AB, frågade om han ville bli vd för Stockholms Hamnar.

– Jag frågade nog bara när jag kunde börja. Hamnen är en viktig verksamhet för Stockholm och stockholmarna. Det handlar om tillväxt, utveckling och miljö och det är frågor som ligger mig varmt om hjärtat.

Lyhörd för verksamheten

I väntan på att han skulle tillträda i april satt han många kvällar hemma i villan i Täby och läste in sig på Stockholms Hamnar och dess verksamhet.

– Jag har satt mig in i bolagets många och viktiga frågor och läst på för att få ett grepp om verksamheten och branschen.

Att vara vd är ett stort ansvar, särskilt nu när det är flera stora infrastruktursatsningar på gång. Känner du stor press på dig?

– Nej. Jag har bara känt mig välkommen. Verksamheten har inte stått stilla och väntat på mig. Det är en fungerande verksamhet med full fart i det dagliga arbetet och i de stora projekten.

För Johan handlar det istället om att sätta sig in i verksamheten för att sedan börja staka ut rätt kurs.

– Det går inte att sätta ett eget avtryck från början och det har inget egenvärde. Målet här är att utveckla hamnen och skapa förutsättningar för sjöfarten. Det är något vi gör tillsammans.

Så här långt har mycket av arbetet handlat om att lyssna, lära och att besöka olika verksamheter. Stockholms Hamnar är på många sätt en unik arbetsplats med en stark kultur och egen karaktär.

– Det är tydligt att här finns många stolta och skickliga medarbetare som gör ett väldigt bra jobb.

Kryssar gärna mer

På söndag bär det av till havs. Då ska han åka Viking Line till Mariehamn för att träffa företrädare för några rederier. Det är viktigt att knyta kontakter med hamnens kunder och samarbetspartners, men resan i sig har också ett värde tycker han.

– Jag behöver lära känna de produkter som passagerarna möter.

För några månader sedan var han och hans fru på deras livs första kryssning i Karibien.

– Det var en väldigt positiv upplevelse som gav många nya intryck.

Hur ser du som ny vd på hamnens framtid?

– Den är ljus. Stockholmsregionen växer och vi ser också en stark utveckling och tillväxt på andra sidan Östersjön. Det gör att behovet av transporter kommer att öka.

Behovet av sjöfart ökar också eftersom det är ett miljövänligt transportmedel menar han.

– När ett stort fartyg passerat en vacker fjärd är fjärden lika orörd som innan. Vägar skär igenom landskapet på ett helt annat sätt.

Han är själv uppvuxen i skärgården på somrarna. Familjen hade ett sommarställe på Rådmansö. Där sommarjobbade han också på en båtmack när han gick på gymnasiet.

– Medan mina kompisar var hemma i stan och jobbade tog jag familjens båt till sommarjobbet.