Fler lämnar svart- och gråvatten

En ökad kryssningsindustri innebär även en ökad påverkan på miljön. Ett sätt att arbeta med en bättre miljö är hantering av svart- och gråvatten. I år slog vi rekord i kubik!

Kryssningsindustrin är en allt viktigare inkomstkälla för Stockholm och näringslivet i staden, vilket gör att vi aktivt arbetar för att fler fartyg ska besöka oss. Men ökad industri innebär även att vi behöver vara mer varsamma med hur vi hanterar miljön. I år slog vi rekord i hanteringen av svart- och gråvatten.

Svartvatten är avloppsvatten från toaletter och gråvatten är avloppsvatten från duschar och kök på fartyget. Fartyg som inte lämnar ifrån sig vattnet kan antingen rena ombord eller så töms det direkt i Östersjön. I våra hamnar finns idag 14 anläggningar för att ta emot svart- och gråvatten.

Stockholms Hamnar arbetar aktivt med att minska miljöpåverkan av vår verksamhet och för att stimulera fartyg att använda tjänsten är det helt avgiftsfritt att lämna svart- och gråvatten i våra hamnar.

Säsongen 2010 gav rekord i kubik

Totalt besökte 261 internationella kryssningsfartyg Stockholm. 118 av dessa fartyg valde att använda vår svart- och gråvattentjänst. Totalt tog våra hamnar emot cirka 30.000 kubik vatten. Det fartyg som lämnade ifrån sig mest var Disney Magic.

- Genom återkommande kundkontakter med alla internationella kryssningsrederier och dem lokala representanterna i Stockholm uppmanar vi fartygen att nyttja våra mottagningsfaciliteter säger Henrik Ahlqvist, Kryssningsansvarig på Stockholms Hamnar. Vårt arbete börjar slå rot och vi ska fortsätta lika intensivt att påminna om våra mottagningsmöjligheter för att ytterligare minimera utsläppen i Östersjön!