Nytt fotografiskt museum öppnar i Stora Tullhuset

Stora Tullhuset utifrån

Våren 2010 öppnar ett nytt museum i Stora Tullhuset i Stockholm med fokus på samtida fotokonst, seminarier och evenemang. Idag tisdag den 15 september offentliggjordes nyheten. Avtalet mellan Fotografiska museet och Stockholms Hamnar tecknades under våren 2009.

För Stockholm betyder det att man får en plats för internationell fotografi som är öppet året om. Liknande museer finns idag i London, Paris, New York, Milano och Berlin.

Museets lokalyta är 4 500 kvadratmeter stort fördelat på fyra plan och kommer bland annat att inrymma utställningsytor, galleri, utbildningslokaler, en shop och en konferensdel. Här ryms också ett kryssningscenter och 2 500 kvadratmeter kontorsytor för uthyrning. Lokalerna har fri sikt över Strömmen - från Stadshuset till Fjäderholmarna.

Stora Tullhuset som ligger på Stadsgårdskajen, byggdes i början av 1900-talet och har inrymt varuhallar och expeditionslokaler för tullklarering av styckegods. Stockholms Hamnar har tillsammans med byggnadsantikvarier bevarat flera originaldetaljer som fasadklockan och vissa fönsterpartier. Stora Tullhuset är totalt 8 500 kvadratmeter. En restaurang med café och bar är också inplanerad. Alltsammans invigs den 20 maj 2010.

Torget vid huvudentrén pryds av den kontroversiella statyn "Torso" av Dan Wolgers, en 2,8 meter hög bronsstaty.

– Under ett drygt år har vi renoverat 100-åringen Stora Tullhuset och det känns otroligt roligt att få välkomna våra första publika hyresgäster idag, säger Christel Wiman, VD Stockholms Hamnar.