Passagerarrekord för färjerederierna under 2005

Antalet passagerare som rest med någon av Östersjöfärjorna via Stockholms Hamnar är fler än någonsin. Under 2005 ökade antalet resenärer med 367 000 till 10,9 miljoner. Det innebär att antalet passagerare ökade för femte året i rad.

Under 2005 genomfördes 10,9 miljoner resor med främst något av de stora färjerederierna Birka Cruises, Silja Line, Tallink och Viking Line.

- Roligt! Det har varit ett tufft år för rederierna, med höga bränslepriser och hård konkurrens, men siffrorna talar ju sitt tydliga språk. Utbudet av aktiviteter ombord på färjorna är idag mycket stort och det lockar att resa på Östersjön. Allt fler upptäcker att det exempelvis är en smidig möjlighet till en minisemester, säger Henrik Widerståhl, marknads- och försäljningschef på Stockholms Hamnar.

Det ökade resandet under 2005 befäster den positiva trend som nu har hållit i sig i fem år. Sedan 2001 har antalet passagerare ökat med 17 procent. Under de senaste tio åren har ökningen varit 33 procent.

Antalet resor baseras på det antal passagerare som rest till och från någon av hamnarna i Stockholm, Nynäshamn och Kapellskär med färjerederierna som trafikerar Östersjön. En passagerare räknas varje gång som den går av eller ombord på en färja. Siffrorna inkluderar, förutom Birka Cruises, Silja Line, Tallink och Viking Line, även passagerare på Polferries, Finnlink, Destination Gotland, Ånedin-Linjen, Scandlines, Baltic Scandinavian Line och Riga Sea Line som verkade fram till oktober 2005.