Servicegruppen är ständigt på tå

Killarna i servicegruppen på kajen.

För tio år sedan jobbade Jimmy Crouthon extra i Hammarbyslussen. Nu ingår han i Servicegruppen som bland annat tar hand om hamnrodden. Det är ett sammansvetsat gäng som får allt fler arbetsuppgifter.

05.00

Det är fredag och Jimmy Crouthon tar bilen från hemmet i Huddinge. På vägen till Frihamnen plockar han upp Matz Lindstrand. De gick på sitt skift i måndags och det blev verkligen ingen mjukstart på veckan.

– Vi jobbade nonstop från nio på morgonen till fyra på natten, säger Jimmy.

Det var oljeutsläpp, en 300 kilo tung stock som skulle lyftas ur vattnet, årets första kryssningsfartyg som skulle förtöjas och fartyg som skulle slussas.

Servicegruppen är uppdelad på två skift och veckan de jobbar har de jour dygnet runt och får vara hemma så länge de kan infinna sig inom en timme.

– Men det går inte att planera någonting privat veckan man jobbar. I går kväll var jag på väg hem klockan sex. Då gick larmet om en vattenläcka i Magasin 6 och det var bara att svänga 180 grader och jobba fram till midnatt.

Framme i Frihamnen träffar de kollegan Kenneth Evaldsson.

06.00

Att förtöja ett fartyg vid Loudden är dagens första uppgift. Det är ingen liten fritidsbåt direkt, men Kenneth och Jimmy gör det utan att ens prata med varandra.

– Jag vet exakt vad han gör och litar på Kenneth till 100 procent.

Att förtöja och släppa förtöjning kallas hamnrodd och är det farligaste momentet i Servicegruppens arbete.

09.00

Solen skiner på kaj 650 i Frihamnen där Kenneth och Matz står och blästrar och målar pollare.

– Vi gör underhållsarbete på dagarna om vi har tid och om vi fått sova något på natten, säger Jimmy.

Sol, sand och salta hav kan låta som en bra kombination, men Matz och Kenneth förbannar att de inte tog på sig regnkläder. Sanden som sprutar när de blästrar tar sig in överallt.

Det är ändå betydligt lättare att jobba nu än i vintras. På vintern är till exempel hamnrodden tuffare. Det blir is på tamparna och köld och fukt tränger igenom vilka vantar som helst.

09.30

Jimmy sätter sig i bilen och kör mot Hammarbyslussen. Det var där han började sin karriär i hamnen för drygt tio år sedan.

– Jag jobbade extra, men så togs nattskiftet bort och ersattes med Servicegruppen.

Nu är det Servicegruppen som står för hamnrodd och viss hantering av slussar och broar. Det är en grupp som är mycket efterfrågad och som ständigt får fler arbetsuppgifter. Nu sköter den till exempel också fastighetsjouren.

10.00

Vi stannar till vid Hammarbyslussen, eller skilsmässodiket som den kallas runt midsommar.

– Då är det helt galet här. Det är många förväntningar som går i kras i slussen, säger Jimmy och skrattar.

Servicegruppen sköter slussen här på helgkvällar och Jimmy berättar om den gången då en panikslagen man kom inrusande och bad slusspersonalen tömma hamnbassängen.

– Han hade tappat sin Rolex i vattnet. En kollega tog ett kastspö och fäste flera krokar och fick upp den på första kastet.

11.00

Jimmy stannar bilen vid Liljeholmsbron där han och de andra renoverat brotornet invändigt under vintern.

– Jag gillar jobbet. Så länge man gör det man ska så är det fritt.

Lokalen är nyrenoverad och det lilla kök som finns är nästan klart. Jimmy tittar på kaklet som de köpt.

– Det här blir snyggt.

13.00

Jimmy ringer och pratar med Kenneth och Matz om att det är dags för sen lunch. Det blir buffé som avslutas med blåbärspaj. Det är ett sammansvetsat gäng och Jimmy beskriver stämningen som rak och hjärtlig.

15.30

Jimmy är med och angör Birka Paradise. Det gör de varje dag. De har alltid hjälm när de förtöjer en båt. Främst för att det hänt att folk kastat ner askkoppar och flaskor.

– En gång började amerikanska kryssningspassagerare kasta ner mynt. De trodde nog att de var snälla, säger Jimmy och skakar på huvudet.

18.00

Birka Paradise avgår. Nu är det bara helgen kvar på skiftet. Sedan åker Kenneth till Turkiet med sina barn och sin bror som jobbar i det andra skiftet. Jimmy brukar spara sin semester till vinterhalvåret. I år var han en månad i Thailand.

– När jag går av skiftet stänger jag av telefonen och tar inga jobbsamtal. Dagen efter är man rätt mör och får sällan något gjort.