Aktivera singelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan klicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Mats sköter Hammarbyslussen

Mats Collin hjälper till att förtöja ett fartyg i Hammarbyslussen

Nervösa seglare, proppfull hamnbassäng och brådskande polisärenden. Slussvakten Mats Collin i Hammarbyslussen har haft sin mest hektiska sommar någonsin med ett rekordstort antal båtar. Vi följde honom under ett arbetspass.

15.45

Slussvakten Mats ”Matte” Collin stegar in på Stockholms Hamnars kontor i Hammarbyslussen. På plats finns redan kollegorna Kristoffer Delberger och Nils Bolin. Med sina sju år i Hammarbyslussen är Mats arbetsgruppens veteran och lågmälde ledare.

Han slår sig ned framför det tiotal olika skärmar som visar slussbassängen, inloppet från Saltsjön och Mälaren och Skanstullsbron. Härifrån styr Mats och kollegorna även öppningarna av Liljeholmsbron.

15.46

Det dröjer inte länge förrän det första anropet på VHF-radion kommer. Det visar sig vara sightseeingbåten Afrodite. Varje dag mellan 06.30 och 23.30 sker slussning vid behov i Hammarbyslussen. Majoriteten är fritidsbåtar men här passerar också ett stort antal lastfartyg, taxibåtar och olika typer av turistbåtar. Yrkestrafiken har företräde.

15.58

Jehander 1 är på väg med sand och grus från Mälaren till Saltsjön. Det 75 meter långa lastfartyget tråcklar sig förbi ett antal fritidsbåtar för att komma fram till slussporten.

– Nu får fritidsbåtarna vänta. Grusbåten är så stor att den alltid går ensam i slussbassängen. Kollisionsrisken är för stor för att vi ska släppa in andra båtar, säger Mats.

16.15

Efter att ha öppnat slussporten för ett stort antal fritidsbåtar beger sig Mats ut på kajen. En mindre segelbåt ligger först men stannar så fort den kommit in i slussbassängen och stoppar upp passagen för de andra båtarna. Mats går fram och manar på båtägaren för att få båten längre fram i bassängen.

Under slussningen till Mälaren höjs vattennivån i bassängen cirka 60 – 70 centimeter. Större båtar förtöjer under slussningen. Båtägare med mindre båtar håller i tampar eller direkt i kajräcket för att ligga stabilt under slussningen.

Mats dirigerar och får båtarna som ligger mitt i bassängen att lägga till vid närmaste båtgranne. När slussporten till slut stängs så finns cirka 30 båtar i bassängen.

– Många som inte är så sjövana blir stressade och nervösa av att komma in i slussen. Därför är det viktigt att jag är vänlig men bestämd, säger Mats.

Parallellt med slussningarna försöker Mats och kollegorna hålla koll på vilken yrkestrafik som är på gång för att hålla ett jämnt flöde.

– Det är lite som att lägga pussel och spela tetris på samma gång, säger Kristoffer Delberger med ett roat leende.

16.27

En båtägare som inte fick plats i föregående slussning är lite upprörd för att slussportarna stängdes igen ”mitt framför nosen” på honom. Mats förklarar att han var tvungen att stänga portarna av säkerhetsskäl.

16.32

En polisbåt anropar och behöver brådskande passage till Saltsjön. Mats kan se på skärmen hur polisbåten närmar sig i full fart. För att kunna släppa igenom den snabbt låter Mats de fritidsbåtar som befinner sig i hamnbassängen ligga kvar och slussa två gånger. När slussporten mot Saltsjön öppnas gör polisbåten en rivstart och försvinner mot okänt uppdrag.

17.30

Något färre båtar i bassängen nu. Abel Semere och Lenita Drottmark är på väg till Djurgården och kör fram till kajkanten med sin vattenskoter. Mats hälsar på dem med kortläsningsdosan i hand. 180 kronor kostar en enkel passage för en fritidsbåt från Mälaren till Saltsjön. När transaktionen är avklarad unnar han sig att stå kvar på kajen ett ögonblick och njuta av sommarvädret.

Sommaren 2016 har varit den mest hektiska någonsin i Hammarbyslussen. Ombyggnationen av området kring Slussen innebär att Karl Johan-slussen är avstängd och under ett antal år framöver kommer Hammarbyslussen vara den enda passagen till och från Mälaren. Mellan första maj och sista augusti passerade 27 058 fritidsfartyg och 3607 yrkesfartyg, en ökning med nästan 10 000 jämfört med året innan.

– Ofta har vi haft helt smockfullt i bassängen. Men det har ändå flutit på förvånansvärt bra.

18.30

Öppning av Skanstullsbron. Kristoffer Delberger sköter öppningen från sin dator i rummet bredvid Mats. Det gäller att göra saker och ting i rätt ordning annars kan bron hänga sig och då dröjer det inte många minuter innan köerna ringlar långa på båda sidor av bron. När bron väl öppnats åker fem segelbåtar in i slussen.

19.30

Mats äter sin hemgjorda lasagne när han blir ombedd att komma ut på hamnplan av kaptenen på eventbåten M/S Molly. Mollys kock Johnny Johansson räcker över en kasse med lite godsaker som blivit över från dagens utflykt.

23.30

Dagens pass är över. Mats avslutar med snabbstädning av köket. Om fem timmar kommer de som har morgonpasset.

– Vi jobbar nära varandra här i slussen så det är viktigt att visa hänsyn och respekt. Alla är måna om att behålla den goda stämningen.

Fakta Hammarbyslussen

Invigd 1930. Öppen och bemannad alla dagar året om mellan kl. 06.30 och 23.30. Det tar cirka fem minuter att i tur och ordning öppna och stänga de båda slussportarna.

Nattetid sker slussning på fasta tider för fritidsfartyg. Under perioden 1 maj till 31 augusti 2016 passerade 27 058 fritidsfartyg och 3 607 yrkesfartyg.