Aktivera dubbelklick

Läs upp webbplatsen

Tips: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst

Frihamnen - framtidspotential vid vattnet

Tredelad bild med containrar i svartvitt, människor som arbetar och en lokal med takbjälkar

Frihamnen har spelat en viktig roll i samhällshistorien och nu 100 år senare har hamnen blivit en plats för nya idéer och entreprenörer. Redan idag finns en mix av spännande verksamheter på platsen med allt från museum och mikrobryggerier till mediejättar och små enskilda firmor. I gränssnittet mellan stad och hamn påbörjar nu området sin nästa resa mot att bli en ny och attraktiv plats för kryssningsfartyg, innovatörer, entreprenörer, besökare och stockholmare.

Frihamnen har ett strategiskt läge med närhet till naturen, staden och dess vattenrum samt bra kommunikationer. Den är en del av Norra Djurgårdsstaden, ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden. Totalt planeras för minst 12 000 nya bostäder och 35 000 nya arbetsplatser. I Frihamnen ska ett modernt stadsområde med innerstadskaraktär växa fram. Läs mer om Norra Djurgårdsstaden (extern länk)

Frihamnen - en gömd skatt i stadsutvecklingen. I hjärtat av Norra Djurgårdsstaden, mitt i framtidens hamn.

Innovationshamnen

Redan idag finns internationellt uppmärksammade innovativa företag i Frihamnen. X Shore är en högteknologisk svensk elbåtsutvecklare som blandar innovation med hållbarhet. Ride Awake AB utvecklar eldrivna wakeboard och energieffektiva vattenfarkoster. Candela Technology är världsledande på högeffektiva, elektriska båtar och fartyg för både fritids- och kollektivtrafik. I Frihamnen ska Candela utveckla den teknik som möjliggör världens första bärplansfärja.

Film- och TV-hamnen

I dag produceras merparten av svenska tv-program i området runt Gärdet och Frihamnen. I Magasin 7 finns en stor tv-studio där många av de största produktionerna spelas in. Vid Gärdets västra gräns ligger de stora offentliga institutionerna Sveriges Television och Svenska Filminstitutet. På andra sidan Gärdet ligger TV4 på Tegeluddsvägen och ett stort antal medieföretag i Frihamnen.

I medieklustret finns också många underleverantörer och samarbetspartner till produktionsbolagen som bland annat tillhandahåller kostymer, ljudeffekter och teknisk utrustning.

Kryssningshamnen

Till Frihamnen anlöper ungefär hälften av de internationella kryssningsfartyg som kommer till Stockholm varje år. Här finns tre kryssningslägen och en stor, modern kryssningsterminal som möjliggör passagerarbyte i Stockholm.