Ulf på Foleyworks

Foleyworks vd Ulf Olausson på sitt kontor

Ulf Olausson, vd på Foleyworks, som sedan 2009 är hyresgäst i Magasin 3 i Frihamnen.

Hur skulle du beskriva er verksamhet?

– Vi ljudsätter film och tv-serier. Vi gör alla ljud utom själva talet. Till exempel så skapar vi ljud för när folk går, står och faller, slamrar i köket och slår igen bildörrar. Hur mycket ljud vi gör till en viss scen beror delvis på hur bra originalljudet är. Men för produktioner som ska exporteras till länder som gör egen dubbning av det talade ljudet måste vi återskapa alla ljud i de scener där det förekommer tal eftersom de utländska producenterna helt tar bort originalljudspåret i de scenerna.

Hur trivs ni i er lokal?

– Det som är väldigt bra för vår del är den väl tilltagna takhöjden som ger möjlighet till de stora klanger som vi behöver för vissa typer av ljudsammanhang. För oss är det också en stor fördel att vara en del av det filmkluster som etablerats här i Frihamnen. Regissörer och producenter kan enkelt komma förbi och kolla in vårt sätt att jobba.

Hur fungerar samarbetet med Stockholms Hamnar?

– Eftersom vi är en ytterst ljudkänslig verksamhet så har vi haft mycket kontakt med Stockholms Hamnar genom åren. Vi är tacksamma för att vår hyresvärd verkligen gjort sitt bästa för att vi ska kunna fortsätta jobba trots att det nästan ständigt pågår någon form av byggarbete, utvändigt eller invändigt, här eller i omgivningarna.