Maria på Stadsmuseet

Maria Sundström

Maria Sundström, konservator/magasinsintendent på Stadsmuseet i Stockholm, som sedan 1977 är hyresgäst på 11 000 kvadratmeter i Magasin 5 och 6 i Frihamnen.

Hur skulle du beskriva er verksamhet?

– Vi är ett stadshistoriskt museum som ligger under Kulturförvaltningen i Stockholms stad. Vår huvudbyggnad vid Slussen genomgår för närvarande en grundlig renovering och planerad nyöppning är i november 2018. Medeltidsmuseet under Norrbro hör också till Stadsmuseet, samt flera filialer som visas ibland.

Vad gillar ni med ert läge?

– Det ligger i stan, relativt nära våra utställningslokaler. Det känns tryggt att vara här. Lokalerna är speciella med stora, flexibla rum med kraftiga bjälklag som tål hög vikt. Vi som arbetar med samlingarna har varit här längre och trivs bra, medan de som flyttade till Frihamnen när museet vid Slussen tömdes inte tycker att det är lika centralt.

Har du något speciellt minne från alla era år som hyresgäster?

– År 2009 ombesörjde Stockholms Hamnar byggandet av kontor och arbetslokaler för vår fotoenhet. Vilken överraskning det blev när asfalten togs bort och det gick hål ner till grannen under. Efter lite efterforskningar i ritningsarkivet framkom att det tidigare hade varit en lastbalkong som blivit inbyggd för så länge sedan att ingen längre kom ihåg det.

Under renoveringen av huvudbyggnaden delar Stadsmuseet med sig av berättelser om staden på nya platser och i aktiviteter ute på stan.
Läs mer om verksamheten på Stadsmuseets webbplats (extern länk)