Inomhusklimat

Bild på olika temperaturuppfattningar

Hur varmt är lagom? Kontorsgrannen muttrar att det är kallt samtidigt som du kryper under skrivbordet i jakt på termostaten för att sänka elementet. Vår inre termostat är förinställd och gör att vi kan uppleva värme och kyla helt annorlunda än kollegan. Hur ska vi kunna samsas på kontoret?

Hur kan människors upplevelse av samma plats vara så olika?

Det var den frågan som den danska professorn Povl Ole Fanger sökte svar på i sin forskning. På tekniska universitet i Danmark revolutionerade han vår kunskap om termisk komfort, det vill säga hur vi upplever ett utrymme temperaturmässigt. Tanken var att kunna fastslå den optimala inomhustemperaturen med hänsyn till människors komfort.

Resultatet blev två olika index; ett som visar vad en grupp människor i genomsnitt tycker om ett visst givet klimat, och ett som anger hur stor andel av personerna i gruppen som förväntas vara missnöjda. Väldigt förenklat betyder det att de flesta som jobbar, exempelvis i en kontorsmiljö, är nöjda med en temperatur på 22 grader på vintern och 24 grader på sommaren. Men bara om alla har lika mycket kläder på sig, har samma aktivitetsnivå, samma dagsform och sitter på samma avstånd från fönster eller andra reflekterande ytor. Hur ofta händer det?

Schematisk bild över temperaturuppfattningar

Tack vare Fangers forskning förstår vi vilka faktorer som bidrar till upplevelsen av temperaturen och att vi måste ta hänsyn både till luftens temperatur och andra faktorer. Fangers forskning visar också att det framförallt är klädsel och aktivitet som påverkar vår temperaturupplevelse. Genom att stå istället för att sitta kan upplevelsen av temperaturen skilja fyra till fem grader. En kofta eller kavaj ökar upplevelsen med två grader, medan en undertröja plussar på en halv grad.

Den enklaste parametern i inomhusklimat kan lite motsägelsefullt vara alla de tekniska systemen. När de är rätt inställda och fungerar korrekt så är det varje individs subjektiva bedömning av vad som är behagligt eller inte just den dagen som blir avgörande. Då gäller det att hitta sin inre termostat och förstå vad man själv kan göra för att förbättra sin upplevelse.

Tips för egen temperaturjustering

  • Stå eller sitt och jobba, cirka 2 graders skillnad
  • Vinterkavaj eller kofta, cirka 2 graders skillnad
  • Tunn kavaj eller tröja, cirka 1,5 graders skillnad
  • Undertröja, cirka 0,5 graders skillnad
  • Långärmad skjorta eller kortärmad, cirka 0,5 graders skillnad.

All fakta ovan samt bilder kommer från Vasakronan, www.vasakronan.se.

Stockholms Hamnars målsättning

Stockholms Hamnars målsättning är att i kontorslokaler leverera en inomhustemperatur på 22 grader och något högre temperatur på sommaren. Samtidigt är det så att den temperatur som de tekniska systemen styrs mot och den temperatur människorna upplever kan vara olika rent tekniskt. En termostat mäter normalt endast luftens temperatur, medan vi människor känner av både luftrörelser och värmestrålning mot ytor.

Känns temperaturen ändå fel?

Så kan det såklart vara. Då är det bra om vi får reda på det. Du kan enkelt meddela oss via Kontakt & felanmälan.