Stockholms Hamnar satsar på 260 meter hopfällbar gångbrygga

SeaWalk i Norge

Lagom till kryssningssäsongen 2016 kommer en flytande gångbrygga, en så kallad SeaWalk, att underlätta för rederier och passagerare i Nynäshamns hamn.

Till våren 2016 kommer Nynäshamns hamn att utrustas med en SeaWalk™, en hopfällbar flytande gångbrygga. Den kan anslutas direkt till kryssningsfartyg och gör det möjligt för passagerare att gå iland direkt istället för att åka transportbåt, så kallad tenderbåt. I nuläget ligger alla kryssningsfartyg till ankars strax utanför Nynäshamns hamn.

– Vi är glada över att kunna underlätta för passagerarna och kryssningsrederierna ställer sig väldigt positiva till vår satsning eftersom de har goda erfarenheter av samma lösning i andra hamnar, säger Henrik Ahlqvist, marknadsansvarig kryssningar Stockholms Hamnar.

SeaWalk™ kan vecklas ut och in beroende på om det ligger ett kryssningsfartyg inne i hamnen eller inte. Helt utfälld mäter SeaWalk™ ungefär 260 meter. Med en bredd på fyra meter kan man även köra mindre fordon på den vilket möjliggör bättre av- och pålastning av eventuellt bagage och avfall med mera.

Kryssningssäsongen 2015 slog rekord med 530 000 passagerare. Hela 247 fartyg anlöpte Stockholms Hamnar, varav 22 fartyg i Nynäshamns hamn. Kryssningssäsongen i Stockholms Hamnar 2016 förväntas bli minst lika stor med tanke på de redan nu inplanerade fartygen.

Film på Youtube: http://bit.ly/1NwTdbc

Foto: Frank Stenersen