TIPS: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst.
163.jpg

Skärgårdstrafik

Varje år reser cirka fyra miljoner passagerare med skärgårdstrafiken och den sjöburna stadstrafiken. Stockholms Hamnars uppgift är att hyra ut kajplatser till fartygen som trafikerar skärgården, underhålla kajerna och tillhandahålla service till båtarna såsom el, färskvatten och avfallshantering.

Med skärgårdstrafikens fartyg transporteras även 8 000 ton gods varje år. Det är allt från livsmedel till byggvaror som fraktas till näringsidkare, boende och turister i skärgården.

Skärgårdstrafik är en del av vår lokaltrafik

Skärgårdstrafiken är en del av Stockholms lokaltrafik med dagliga trafik året om. Men det är som högst aktivitet vid våra innerstadskajer under sommaren. Ungefär 2,5 miljoner passagerare väljer varje år att ta båtarna till Djurgården och Fjäderholmarna. Öarna i Mälaren och skärgården lockar mer än en miljon resenärer.

Waxholmsbåtarna går från Strömkajen nedanför Grand Hôtel. Från Klara Mälarstrand vid Stadshuset och Nybroviken går Strömma Kanalbolagets båtar och utefter Skeppsbron går några mindre rederier i skärgårdstrafik. Djurgårdsfärjan går från Räntmästartrappan vid Slussen. Det går även en färja mellan Hammarby Sjöstad och Norra Hammarbyhamnen (Södermalm) som är en del av stadens trafiknät.

Sjövägen bedriver båttrafik mellan Frihamnen, Lidingö (Dalénum), Nacka (Nacka Strand, Finnboda Hamn samt Saltsjöqvarn) och Nybroplan. Här gäller SL-kort.
Läs mer på Sjövägens webbplats (extern länk)

Kontaktperson Bengt Ohlsson
Uppdaterad 2013-12-17
| More
Besök skärgården

Visit Skärgården är skärgårdens egen resebyrå. Där kan du boka boende och få tips på vad du kan göra på öarna.
Till Visit Skärgårdens webbplats (extern länk)

För skärgårdsrederierna

Stockholms Hamnar ser över alla taxor som berör hamn- och skärgårdstrafik
Läs mer om översynen

Karta över Stockholms allmänna hamnområde (pdf)

Trafikredovisning - blankett (pdf)

Skicka e-post

Du har klickat på en skyddad e-postlänk. För att förhindra att webbrobotar kommer åt länken skyddas den med denna dialog.

Skriv in ditt meddelande, ämnet på meddelandet samt din e-postadress i rutorna nedan. Klicka sedan på ”Skicka”.

Verifiera kombination * captcha
* = Obligatoriskt fält