TIPS: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst.
Kryssningsbåt

Internationella kryssningar

Stockholm är ett populärt resmål för internationella kryssningar. En av orsakerna är att det finns möjlighet att kombinera storstadsliv med kultur, samtidigt som den vidsträckta skärgården och vackra naturen finns inom räckhåll.

Statistiken visar att Stockholm är ett populärt resmål för kryssningstrafiken. Kryssningsresenärerna är också en viktig och lönsam inkomst för staden. De här resenärerna spenderar varje år en halv miljard kronor i Stockholm, eller cirka 1200 kronor per person.

 

2013

2012

2011

 2010

Antal anlöp

278

275

262

 258

Antal passagerare

478 000

469 000

452 000

 412 000

 

Med miljön i fokus

Kryssningsindustrin är en allt viktigare inkomstkälla för Stockholm och näringslivet i staden, vilket gör att vi aktivt arbetar för att fler fartyg ska besöka oss. Men ökad industri innebär även att vi behöver vara mer varsamma med hur vi hanterar miljön.

Stockholms Hamnar har sedan länge anläggningar med god kapacitet för att lämna svart- och gråvatten. Rederierna är väl medvetna om att miljö kommer att vara en överlevnadsfråga i framtiden och arbetar med ständiga förbättringar. Många har egna reningsverk ombord, återvinning, sopsortering och när de inte har det kan vi stödja dem i hamn med detta arbete. Läs mer via länkarna till höger

Vad tycker resenärerna om Stockholm?

Stockholms Hamnar har genomfört en undersökning för att ta reda på vad kryssningsresenärerna tycker om sitt besök i Stockholm. Resultaten visar att nästan 90 procent är nöjda eller mycket nöjda med sitt besök och nästan lika många tyckte att besöket var över förväntningarna. Strax över 70 procent kan tänka sig att rekommendera Stockholm till en vän.

Kontaktperson Henrik Ahlqvist
Uppdaterad 2013-10-29
| More
Kryssa historiskt

Hur såg kryssningsfartygen ut för 50 år sedan?
Läs mer på vår historiska webbplats 

Följ kryssningstrafiken med app

Med gratisappen CruiseSthlm kan du enkelt se vilka kryssningsfartyg som väntas till Stockholm och Nynäshamn.
Läs mer om appen CruiseSthlm

Skicka e-post

Du har klickat på en skyddad e-postlänk. För att förhindra att webbrobotar kommer åt länken skyddas den med denna dialog.

Skriv in ditt meddelande, ämnet på meddelandet samt din e-postadress i rutorna nedan. Klicka sedan på ”Skicka”.

Verifiera kombination * captcha
* = Obligatoriskt fält