TIPS: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst.
Gå till startsidan
Terminalen i Kapellskär
Terminalen i Kapellskär. Fotograf: Bertil Wöllner. Rättigheter: Copyright osäker.

Kapellskär

Terminalen i Kapellskär. Foto: Bertil Wöllner.

Från Kapellskär (Norrtälje kommun) har det bedrivits sjöfart på Åland och Finland sedan medeltiden. Här är avståndet dit som kortast och hamnen ligger nära öppet hav.

I dag går snabba passagerar- och godstransporter till Finland och Estland härifrån genom färjor och rorotrafik. En ny passagerarterminal stod färdig 2004. En ny pir kommer att byggas här.

Kapellskärs utveckling hängde under de första decennierna nära samman med Viking Lines trafik. Detta rederi startade 1959 trafik på Finland med Gräddö som svensk hamn. Året därpå blev Kapellskär sluthamn på svenska sidan. Arrendeavtal slöts med markägaren Riddersholms fideikommiss.

Nordiska rådet uttalade 1966 att Europaväg 3 borde förlängas via Kapellskär till Finland. En förutsättning var dock att hamnen övergick i allmän ägo. År 1972 träffade landstinget avtal om förvärv av fideikommisset, inklusive hamnen. Dock först efter hot om expropriation. Året efter bildades Roslagshamnar AB (ROHAB). År 1979 invigdes en ny väg till Kapellskär och 1981 en ny terminal.

År 1989 började det talas om en försäljning av hamnen. Den naturlige köparen bedömdes vara Stockholm som skulle kunna nå en del samordningsfördelar med Stockholms hamn. År 1991 gjordes affären upp.

Rederi AB Slites konkurs i början på 1990-talet innebar ett hårt slag mot Kapellskär. Praktiskt taget all trafik försvann från hamnen. Men 1997 började det vända uppåt igen. Silja Line inledde då vintertrafik med lastfärjan ”Gute”.

Finn Links entré 1998 betydde ett avgörande språng i utvecklingen. Rederiet driver trafik med så kallade ropaxfartyg, det vill säga fartyg som i huvudsak tar rullande last men som också tar ett begränsat antal passagerare. Nästa steg i utvecklingen var när Estline inledde trafik på Paldiski i Estland.

| More

Ovan kan du ta del av fler historiska bilder. Om du vill se bilden i ett större format klickar du på bilden.

Utveckling av Kapellskärs hamn

Kapellskärs hamn upprustas för att möta marknadens behov, kraven på säkerhet och för att få en modernare, mer miljömässig hantering av verksamheten. En ny pir anläggs med en längd som möjliggör anlöp av morgondagens fartyg och markytorna utökas för att optimera trafikflödet i hamnen.

Läs mer om planerna i Kapellskär

Skicka e-post

Du har klickat på en skyddad e-postlänk. För att förhindra att webbrobotar kommer åt länken skyddas den med denna dialog.

Skriv in ditt meddelande, ämnet på meddelandet samt din e-postadress i rutorna nedan. Klicka sedan på ”Skicka”.

Verifiera kombination * captcha
* = Obligatoriskt fält