TIPS: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst.
Gå till startsidan
Klint_dalaro
Klint_dalaro. Fotograf: Klint. Rättigheter: Stockholms Hamnar har publiceringstillstånd, dock endast för webben. All annan användning måste stämmas av med kartbutiken Vöbam på Regeringsgatan 77, tfn 08-10 21 21 (www.vobam.se).

Dalarö

År 1636 förlades stora sjötullen till Dalarö (Haninge kommun) och detta var länge landets viktigaste tullplats. Alla fartyg med importvaror på väg till Stockholm eller till hamnar norr därom skulle tullklareras här. På Dalarö inrättades även en lotsstation i början av 1600-talet. 

Ett samhälle växte upp med tullare, lotsar och krögare. Dalarö fick regelbunden ångbåtstrafik med Stockholm 1852 och blev en populär badort. Här finns i dag ett ståndsmässigt tullhus (arkitekt Erik Palmstedt 1788) och tullvaktarstuga (Gustaf von Heidenstam 1861). 

Syftet med att anlägga en tullstation i skärgården var att försvåra smugglingen. Detta system med så kallade inloppsstationer avskaffades 1927 och året därpå avvecklades Dalarö tullstation.

| More
Skicka e-post

Du har klickat på en skyddad e-postlänk. För att förhindra att webbrobotar kommer åt länken skyddas den med denna dialog.

Skriv in ditt meddelande, ämnet på meddelandet samt din e-postadress i rutorna nedan. Klicka sedan på ”Skicka”.

Verifiera kombination * captcha
* = Obligatoriskt fält