TIPS: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst.
Gå till startsidan

Sven Sahlén

Sven Salén (1890-1969) köpte sitt första fartyg i Göteborg 1915. Han grundade sedan Salénrederiet som han ledde 1922-1962. Under 1920-talet började Salénrederiet transportera bananer. Företaget kom att bli en av världens ledande sjötransportörer av kylda och frysta varor.

Under 1960-talet blev Saléns stort även inom oljetransporter. Saléns ägde under en period Ekensbergs varv och Finnboda Varf.

Företaget gjorde konkurs 1984 på grund av att de gjorde stora förluster när det uppstod överkapacitet på bulk- och tankermarknaden under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet.

Frågan är om det under 1900-talet fanns någon mer mångsidigt begåvad svensk storföretagare än Sven Salén. Han var en framgångsrik seglare som tog flera internationella priser och deltog i tre olympiska spel. Salén uppfann genuan och den dubbla spinnakern och var initiativtagare till en ny båttyp, Folkbåten.

Sven Salén hade även ett stort musikaliskt engagemang. Han var personlig vän med och stöttepelare för Evert Taube och Jussi Björling. Tillsammans med bland andra Taube grundade han Samfundet Visans Vänner 1936. Salén var främste finansiär bakom tillkomsten av Svenskt visarkiv 1951.

Sven Salén blev betydelsefull för utvecklingen av den latinamerikanskt influerade musiken i Sverige. Genom hans uppmuntran och via hans fartyg reste viskompositörer som Olle Adolphson, Ulf Peder Olrog, Povel Ramel och Evert Taube till Latinamerika där de fick insupa rumba, calypso och samba direkt på plats.

| More
Skicka e-post

Du har klickat på en skyddad e-postlänk. För att förhindra att webbrobotar kommer åt länken skyddas den med denna dialog.

Skriv in ditt meddelande, ämnet på meddelandet samt din e-postadress i rutorna nedan. Klicka sedan på ”Skicka”.

Verifiera kombination * captcha
* = Obligatoriskt fält