TIPS: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst.
Gå till startsidan

Elias Sehlstedt

”Trafiken börjar under hojt och rop Från skepp, som vind beskedligt blåst ihop. Och i en blink, som fa’en och hans mor. Af sjökaptener proppas mitt kontor; Och sjelf jag står, vid sådan segelfart, Som Karl den tolfte, en mot tio, snart.”  

Hämtat ur: lyrikern Elias Sehlstedt var tullinspektör i Sandhamn 1852–1869 och skildrade sommarens bråda dagar i dikten Sommaren och vintern på Sandhamn.  

”Fraktgods hela Skeppsbron packas, kaffe stackas – buffelhudar och bokhållarspring! Skepp och skutor, som till land sig närma lustigt svärma mäklare som flugor kring.   Hamnkaptener och grossörer, kontrollörer lotsbestyr om lästetal och fot! Ångbåtspipor, rök och vin i tågen, ’Gamla vågen’, Reisens portvin mitt emot!  Kättingskrammel, packhusherrar, häst och märrar, rodd och stadsbud och visitation! Strömingskorgar, vita jungfrustubbar, Dihlströmsgubbar, prat och dunst på Fiskarbron!   Skräll och skrammel uti slussar, omnibussar, vinsch- och pumpspel hela hamnen rund; ålandsostar trillas om och borras, skånska knorras, knick och knack i brännvinssprund.”

Hämtat ur: i en annan dikt har Sehlstedt skildrat det myllrande livet på Skeppsbron.  

| More
Skicka e-post

Du har klickat på en skyddad e-postlänk. För att förhindra att webbrobotar kommer åt länken skyddas den med denna dialog.

Skriv in ditt meddelande, ämnet på meddelandet samt din e-postadress i rutorna nedan. Klicka sedan på ”Skicka”.

Verifiera kombination * captcha
* = Obligatoriskt fält