TIPS: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst.
Gå till startsidan

En röststark borgmästare

Av de goda egenskaper en luckbas borde äga uppfyllde Linus framförallt den att ha goda röstresurser. Han kallades även Borgmästarn och det var i Sundbyberg han utövade sitt ämbete. Han hade i sina yngre dar, trots att han inte var särskilt storväxt, varit en kraftkarl. En gång hade han tagit en femtio kilos potatissäck, som han köpt av en skeppare i Stadsgården, och burit den hem till Sundbyberg. Han hade för tillfället saknat spårvagnspengar.

Borgmästarn var i fyra dagars tid luckbas på kaffelossning i Frihamnen. Med sin onaturligt genomträngande röst – den var som en mistlur – ropade han varje kväll "övertid, två timmar" till sitt gäng och fick på så sätt alla i hela hamnen att jobba över. Även på de båtar, där övertiden var oönskad, hördes han och då jobbades det över där också.

Fjärde kvällen skrek han "färdig båt" vilket ju betydde att nu skulle fartyget göras färdigt för avgång och det gällde övertid. Detta hördes över hela hamnen, men även byggnadsarbetarna på Lidingösidan uppfattade något och de tyckte sig höra "färdig kåk" med påföljd att byggena på Bodala och Käppala färdigställdes samma kväll.

| More
Berättad av

Bengt Örsell som har jobbat i hamnen i över 40 år och skrivit boken ”Akta hatten, karlar! – Minnen från Stockholms hamn, gubbarna och jobbet på 50- och 60-talen”.

Skicka e-post

Du har klickat på en skyddad e-postlänk. För att förhindra att webbrobotar kommer åt länken skyddas den med denna dialog.

Skriv in ditt meddelande, ämnet på meddelandet samt din e-postadress i rutorna nedan. Klicka sedan på ”Skicka”.

Verifiera kombination * captcha
* = Obligatoriskt fält