TIPS: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst.
Gå till startsidan

Historier

Här kan du ta del av medarbetares, och tidigare kollegors, minnen från Stockholms Hamnar. Det är historier som personerna själva har upplevt eller som har berättats från generation till generation. Historieskribenten Anders Johnson intervjuar.

Björn Borg, hamnarbetare och ordförande i Svenska hamnarbetarförbundet (1970-2010)

Björn Borg började 1970 arbeta i Stockholms Hamnar och här berättar han hur hamnarbetet har förändrats med åren – från ett farligt och fysiskt arbete till ett mer maskinellt. Han berättar även om stark samhörighet mellan hamnarbetarna och ett större intresse kulturintresse än vad man kunnat tro.

 

Kurt Lilja, controller Stockholms Hamnar (1960-2010)

Kurt berättar om sin far, som var ansvarig för tekniken i hamnen, där han ”råkade” hissas ned i vattnet i samband med en inventering av en lokal.

 

Christel Wiman, VD (2000-2009)

Christel berättar om vad det speciella med att arbeta i hamnen. Hon berättar om Lodbroks och incidenten med Essingebron och ett av hennes första beslut var att öppna slussarna trots vattendomar.

 

Kersti Tagesson, HR–chef 2003-2010

Kersti berättar om kollektivavtalen som innehöll både ”håltimmar” och ”klädpoäng”, vilket var nytt för henne. Klädpoäng delades ut per timme, men de användes sällan till arbetskläder…

 

Historier i skrift

Till höger kan du även ta del av historier i skrift som har berättats av våra medarbetare.

| More
Skicka e-post

Du har klickat på en skyddad e-postlänk. För att förhindra att webbrobotar kommer åt länken skyddas den med denna dialog.

Skriv in ditt meddelande, ämnet på meddelandet samt din e-postadress i rutorna nedan. Klicka sedan på ”Skicka”.

Verifiera kombination * captcha
* = Obligatoriskt fält