TIPS: Du kan dubbelklicka på en text på webbplatsen för att få den uppläst.
Gå till startsidan

Filmer om Frihamnen

Nedan kan du ta del av en historisk tillbakablick i Frihamnen av vår kollega Kurt Lilja. I sex kortare filmer guidar han oss runt i området och berättar dess historia.

Passa på att ta del av en historisk skildring av området och hur det utvecklats under mer än 50 år. Varför ser Magasinen ut som de gör? Vad hade Ford för verksamhet i området? Och varför steg passagerarna på bussen av efter att ha den hämtat upp hamnarbetare vid Frihamnen?

 

Film 1: Välkommen till Stockholms Frihamn - en introduktion

Följ med Kurt Lilja, född och uppvuxen i Stockholms Frihamn, som delar med sig av sina personliga minnen av området och hur utvecklingen sett ut.

 

Film 2: Så började det i Frihamnen

Kurt Lilja berättar om hur Frihamnen i Stockholm kom till, om hur det såg ut och byggnadernas historia.

 

 

Film 3: Ett område med obeskattade och otullade varor

I Frihamnen i Stockholm kunde importörer lagra obeskattade och otullade varor under obegränsad tid - det var ett tullfritt område. Följ med Kurt Lilja som visar hur varor hanterades i Magasin 3 och varför fastigheten ser ut som den gör.

 

Film 4: Flygplats blev containerterminal

Vid Lindarängen hittar vi en plats som en gång i tiden var Stockholms första internationella flygplats. Hangaren, där det även genomförts konstuppvisningar och hockeymatcher, finns kvar än i dag. Nu har området en helt annan funktion.

 

Film 5: Ford-bilar och bananer i Frihamnen

En grundtanke med Frihamnen i Stockholm var att tullfritt importera varor. Till exempel delar till Ford-bilar som sedan skulle monteras till färdiga bilar. Bilarna kunde sedan säljas internationellt eller transporteras vidare in i Sverige efter förtullning. Lär dig mer om den gamla Fordfabriken och Banankompaniets historia.

 

Film 6: Hamnarbete

Varje morgon ropades arbeten i hamnen ut i ”Gula gången” i Slussen. Det var osäkert om det fanns jobb och jobbet i sig var tungt och skitigt. 1952 fick hamnarbetarna först tillgång till faciliteter som dusch och matstuga.

 

Frihamnens öppnande

År 1919 kunde landets första frihamn öppnas provisoriskt och 1926 stod den helt klar. Här kan du ta del av invigningen som spelades in utan ljud 1926.

 

| More
Skicka e-post

Du har klickat på en skyddad e-postlänk. För att förhindra att webbrobotar kommer åt länken skyddas den med denna dialog.

Skriv in ditt meddelande, ämnet på meddelandet samt din e-postadress i rutorna nedan. Klicka sedan på ”Skicka”.

Verifiera kombination * captcha
* = Obligatoriskt fält